Jurnalul.ro Ştiri Externe Victorie uriașă împotriva cancerului, înregistrată în Australia 

Victorie uriașă împotriva cancerului, înregistrată în Australia 

de Redacția Jurnalul    |   

Un medic oncolog de top mondial care s-a îmbolnăvit de formă deosebit de agresivă de cancer cerebral - glioblastom - și-a șters orice urmă de tumoare folosind un tratament experimental, bazat pe propriile cercetări.

Glioblastomul ucide pacienții în mai puțin de un an, însă medicul australian Richard Scolyer a anunțat ieri că ultimul examen RMN a indicat dispariția celulelor maligne, la un an de la administrarea tratamentului.

Profesorul Scolyer, în vârstă de 57 de ani, este o personalitate, fiind desemnat în 2024 Australianul Anului, alături de colega și prietena sa, profesor Georgina Long. Titlul le-a fost acordat pentru rezultatele uluitoare obținute tocmai în lupta cu cancerul.

Scolyer și Long conduc împreună Melanoma Institute Australia, în ultimii 10 ani făcând cercetări privind folosirea imunoterapiei în tratarea cancerului de piele. Tratamentul lor, care folosește sistemul imunitar al pacienților cu forme avansate de melanom pentru a ataca celulele afectate, a făcut ca rata de vindecare să crească de la 10% la 50%. 

Când profesorul Scolyer a fost diagnosticat cu glioblastom, colega sa a format un colectiv de medici împreună cu care a adaptat tratamentul împotriva cancerul de piele pentru cel cerebral.

Astfel, medicul a devenit primul pacient cu cancer cerebral care a beneficiat de imunoterapie înainte de operație. Totodată, el a fost și primul căruia i s-a administrat un vaccin personalizat, care ajută medicamentele să țintească precis tumoarea.

După o perioadă grea la începutul anului, în care a trecut prin crize de epilepsie, probleme hepatice și pneumonie, profesorul Richard Scolyer spune că viața lui revine la normal - ceea ce pentru el înseamnă inclusiv să facă jogging de 15 kilometri.

În pragul unei descoperiri istorice

„Cu siguranță nu înseamnă că sunt vindecat, dar este plăcut să știu că tumoarea nu s-a întors în creier”, a spus Scolyer. El a adăugat că este mândru de datele pe care le-a generat tratamentul său și este recunoscător echipei medicale pentru „acest experiment”.

Rezultate de până acum au generat emoție, considerându-se că cei doi cercetători se află în pragul unei descoperiri care i-ar putea ajuta într-o zi pe cei 300.000 de oameni care sunt diagnosticați anual cu cancer la creier. Ei au prezentat o lucrare științifică, în curs de revizuire după ultimele rezultate, care detaliază primele săptămâni de tratament, dar profesorul Long subliniază că un tratament aprobat și reglementat este încă departe.

Roger Stupp, medicul după care s-a dat numele actualului protocol pentru tratarea glioblastoamelor, declara la începutul anului că prognosticul pentru profesorul Scolyer este sumbru, după ce anterior rezultatele fuseseră „încurajatoare”. El adăuga atunci că așteaptă să treacă 12 sau chiar 18 luni fără recidivă, înainte să se entuziasmeze.

Profesorii Scolyer și Long au descoperit că imunoterapia funcționează mai bine când este folosită o combinație de medicamente și când tratamentul este aplicat înaintea intervenției chirurgicale de îndepărtare a tumorii.

Subiecte în articol: victorie cancer australia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri