Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele chinez Xi Jinping, în Kazahstan pentru o vizită de stat şi un summit regional

Preşedintele chinez Xi Jinping, în Kazahstan pentru o vizită de stat şi un summit regional

de Redacția Jurnalul    |   

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit marţi în Kazahstan pentru o vizită de stat şi un summit regional, într-un moment în care China îşi intensifică eforturile diplomatice în Asia Centrală, informează AFP.

La sosirea sa pe aeroport, Xi Jinping a fost întâmpinat de preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev, potrivit televiziunii de stat chineze CCTV. Avionul prezidenţial fusese în prealabil escortat de două avioane de vânătoare ale armatei kazahe la intrarea în spaţiul aerian al ţării, potrivit aceleiaşi surse.

În timpul deplasării sale, a cincea în Kazahstan, liderul chinez va asista la cea de-a 24-a reuniune a Consiliului şefilor de stat ai ţărilor din Organizaţia Cooperării de la Shanghai (OSC), organizată la Astana.

Apoi, Xi Jinping se va deplasa în vizită de stat în Tadjikistan până sâmbătă, a precizat agenţia oficială Xinhua.

Preşedintele chinez este însoţit de ministrul afacerilor externe Wang Yi, precum şi de Cai Qi, membru al Comitetului permanent al Biroului politic al Partidului Comunist Chinez (PCC), potrivit agenţiei.

Statele membre permanente ale OCS sunt Kazahstanul, India, China, Kîrgîzstanul, Pakistanul, Rusia, Tadjikistanul, Uzbekistanul şi, de anul trecut, Iranul. Ele reprezintă în total jumătate din populaţia mondială.

Subiecte în articol: Xi Jinping Kazahstan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri