x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Jurnalul vă oferă "Trilogia Ţărănească", de Dinu Săraru. O carte îndrăzneaţă, care a schimbat istoria prozei româneşti

Jurnalul vă oferă "Trilogia Ţărănească", de Dinu Săraru. O carte îndrăzneaţă, care a schimbat istoria prozei româneşti

16 Feb 2021   •   12:31
Jurnalul vă oferă "Trilogia Ţărănească", de Dinu Săraru. O carte îndrăzneaţă, care a schimbat istoria prozei româneşti

“Nişte ţărani”, primul volum al "Trilogiei Ţărăneşti", nu este doar cartea care a marcat începutul de drum al prozatorului Dinu Săraru, ci romanul unui început în proza românească, marcând un moment de răscruce la care ne vom referi ori de câte ori vom trasa istoria literară. Este "fresca cea mai îndrăzneaţă şi dramatică a anilor noştri despre mediul rural", după cum mărturisea Eugen Barbu.

Şi poetul Adrian Păunescu a avut cuvinte de laudă în momentul în care cartea a apărut, în 1974: "Este un eveniment nu numai literar. Cartea aceasta este o carte de conştiinţă. O carte a unor mari şi tulburatoare adevăruri. O carte rară. În orice caz, o asemenea carte n-a mai aparut în ultimii ani. "Nişte ţărani" este romanul care nu anunţă, ci consacră un prozator".

Iar prozatorul Aurel Dragoş Munteanu a notat: "Dinu Săraru este un voluptuos al povestirii. Înzestrat cu simţul observaţiei, talentul său este de a reînvia oameni şi scene de viaţă sătească, creând adevarate tablouri de gen. Rareori a descifrat cineva atât de subtil codul expresiei ţărăneşti, când omul de la ţară îţi spune ceva, semnificand contrariul, ca în capitolul vizitei lui Craina la Năiţă Lucean, de exemplu. Ţăranul spune «Poftiţi, poftiţi!» şi-ţi închide uşa în nas. El are o îndelungată experienţă a raporturilor cu notabilităţile şi ştie că trebuie să recurgă la trucuri de mare suculenţă. Autorul nostru se opreşte cu încântare asupra lor, făcând uneori largi paranteze. El jonglează cu timpii povestirii, ca un rafinat cunoscând întreaga partitură a artei sale, elaborată chiar în mediul ţărănesc la care se aplică. De altfel, singura limită majoră în talentul autorului, atâta cât putem vedea în aceasta primă carte, constă în exacerbarea povestirii în dauna construcţiei. Oricum, prin "Nişte ţărani" avem în Dinu Sararu un prozator de zile mari".

Criticul Mircea Iorgulescu a punctat: "Un eveniment, aşadar, literar şi social. Un eveniment al conştiintei. Deosebirea, căci există una esenţială, dintre "Moromeţii" şi "Nişte ţărani" constă în modalitatea privirii: uimită, chiar fermecată de miracolul gândirii ţărănesti, la Preda, în primul volum, apoi îngrijorată şi nelinistită în cel de-al doilea, nemiloasă şi chiar părând biciuitoare la Dinu Sararu, unde "spectacolul" îşi dezvăluie nu atât gratuitatea, cât neputinţa de a mai reprezenta cu adevărat o alternativă existentială... "Nişte ţărani" încheie, în fond, literatura despre satul tradiţional.

Nu rata începând de miercuri cartea Nişte Ţărani, primul volum al "Trilogiei Tărăneşti"! Caută la chioşcuri Jurnalul şi cartea, la preţul de 25 de lei!

×
Subiecte în articol: dinu sararu