Care este durata de viață a unei baterii auto?
În mod normal, un acumulator poate fi folosit fără probleme pentru o perioadă de timp cuprinsă între 3 și 5 ani. Această perioadă poate fi redusă sau, dimpotrivă, prelungită, în funcție de mai mulți factori.
În primul rând, contează frecvența și lungimea drumurilor pe care le faci. Durata de viață crește atunci când faci frecvent drumuri lungi, fără multe opriri, și scade dacă folosești mașina doar o dată la câteva zile, pentru deplasări la distanțe scurte.
Condițiile meteo pot de asemenea să influențeze durata de viață a unei baterii auto. Dacă locuiești într-o zonă depresionară, în care sunt frecvent temperaturi joase, iar vara durează doar 3-4 luni, va trebui să schimbi acumulatorii mai des decât un șofer care locuiește în zone unde se înregistrează frecvent temperaturi ridicate.
Semne că viața unei baterii auto se apropie de sfârșit
Șoferii cu experiență știu să recunoască din timp indiciile că acumulatorul este pe cale să se epuizeze și va trebui schimbat. De cele mai multe ori, principalul semnal de alarmă este reprezentat de pornirea lentă, greoaie a motorului, însoțită și de o serie de zgomote nefirești.
Un avertisment care merită luat în seamă constă și în intensitatea mai redusă decât de obicei a farurilor. Șansele ca problemele să fie provocate de alimentarea cu curent electric sunt foarte mari dacă observi că luminozitatea scade și mai mult atunci când pornești un alt consumator, precum CD-playerul sau aerul condiționat.
Uneori, apariția în mașină a unui miros de sulf indică faptul că este posibilă prezența unei scurgeri, ceea ce înseamnă, de asemenea, că va trebui să achiziționezi un nou acumulator. La fel stau lucrurile dacă descoperi că suprafața acestuia este umflată sau deteriorată.
La automobile mai recente, pe bord există un martor luminos special, care indică starea bateriei. Aprinderea acestuia reprezintă un indiciu cât se poate de clar că trebuie să mergi la cumpărături.
Principalele criterii avute în vedere la alegerea unei baterii auto
Dimensiunea reprezintă primul detaliu de care trebuie ținut cont, deoarece este esențial ca piesa să se potrivească exact în compartimentul care îi este dedicat. În general, dimensiunile variază în felul următor: lungimea între 150 și 394 de milimetri, lățimea între 88 și 190 de milimetri, iar înălțimea între 139 și 240 de milimetri. Orice greșeală din acest punct de vedere face imposibilă utilizarea.
Al doilea criteriu esențial este reprezentat de capacitate. Sistemul de încărcare este conceput în așa fel încât să realizeze încărcarea la o anumită capacitate, măsurată în amperi, cu valori cuprinse între 10 și 110. Durata de viață scade considerabil dacă încărcarea este fie insuficientă, fie prea mare.
O atenție deosebită trebuie acordată și bornelor, care pot fi plate, cilindrice, subțiri sau groase. La mașinile produse în Japonia și Coreea de Sud, bornele sunt montate invers.
Un preț bun și o firmă producătoare cunoscută și apreciată pe plan internațional reprezintă alte criterii semnificative, la cumpărarea unei baterii auto. Ține cont de toți acești factori și vei elimina posibilitatea oricărei greșeli!