x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Ce este o mașină hybrid și pe ce principii de propulsie funcționează?

Ce este o mașină hybrid și pe ce principii de propulsie funcționează?

30 Ian 2023   •   16:36
Ce este o mașină hybrid și pe ce principii de propulsie funcționează?

Mașinile hybrid se bucură de o popularitate aflată de ani buni pe un trend ascendent, în condițiile în care întreaga planetă se confruntă cu niveluri alarmante ale emisiilor de noxe, dar și cu prețuri la carburant ce afectează întregul sector socio-economic.

Prin intermediul anumitor programe de finanțare implementate la nivel local, autoritățile române încurajează achiziționarea autoturismelor hybrid, acest demers fiind unul cât se poate important pentru calitatea vieții a fiecăruia dintre noi. 

 

Este important să înțelegi impactul pozitiv al acestor soluții de transport pentru viitorul societății, de aceea, dezvoltăm astăzi o serie de puncte-cheie privind aceste mașini:    

Ce sunt mașinile hibrid?

Modelele incluse în această categorie de autoturisme combină două sisteme de propulsie diferite în structura aceluiași ansamblu. Pentru deplasare, tehnologiile hibrid propun o utilizare eficientă de carburant (benzină / motorină) și energie electrică, resurse provenite de la: 

 

  • un motor cu ardere (combustie) internă;

  • unul sau mai multe motoare electrice.

 

În funcție de specificul drumului, viteza de croazieră, nivelul de încărcare al bateriei sau de acțiunile realizate în trafic de șofer (accelerare / decelerare / staționare), funcțiile tehnologiei hybrid pot selecta în timp real sistemul optim de propulsie. Această abordare este una benefică din foarte multe puncte de vedere:    

Ce avantaje asigură mașinile hibrid?

Datorită modului selectiv de utilizare a resurselor energetice de sub capota unei mașini hybrid, consumul mediu de carburant se reduce semnificativ, iar aceste rezultate pot fi observate chiar din primele săptămâni de utilizare, din punct de vedere al costurilor percepute la pompă.

 

Mai mult decât atât, nivelul de emisii produs de o mașină ce utilizează mai puțin combustibil poate atinge valori prietenoase cu mediul înconjurător. De aceea, utilizarea acestor autoturisme asigură un beneficiu colectiv, nu doar resimțit la nivel individual.  

 

Spre deosebire de mașinile propulsate în proporție de 100% pe sistem electric, cele de tip hibrid asigură o autonomie mult mai mare, deoarece utilizarea motorului convențional permite încărcarea în timp real a bateriei electrice. 

 

Nu în ultimul rând, posesorii acestor autoturisme pot beneficia de scutiri ale unor anumite impozite și taxe impuse de legislația în vigoare, pot avea acces gratuit la anumite spații pentru parcare și se pot bucura de finanțări avantajoase, privind achiziționarea unor modele hibrid noi.  

Cum se clasifică tehnologiile hybrid?

În funcție de arhitectura sistemului, există: 

 

Tehnologii hybrid serie 

Sistemul de propulsie pe combustibil poate genera energia necesară pentru funcționarea sistemului de propulsie electric. 

 

Tehnologii hybrid paralel 

Ambele sisteme de propulsie pot acționa roțile. La o astfel de mașină hybrid, transmisia poate fi automată, manuală sau cu variație continuă (CVT). Modul în care se realizează accelerarea se bazează atât pe puterea motorului convențional, cât și pe tipul de transmisie. 

 

Tehnologii hybrid serie-paralel

Includ în memorie funcții ce permit un switch manual între propulsia pe carburant și propulsia electrică, în caz de nevoie. 

 

În funcție de specificul alimentării cu energie electrică, există: 

 

Tehnologii hybrid cu încărcare în timp real

Mașinile Mild Hybrid, Full Hybrid sau Strong Hybrid se încarcă exclusiv pe baza regenerării energiei electrice în timpul condusului, datorita capacității motorului cu ardere de internă de a acționa la fel ca un generator. 

 

Tehnologii hybrid cu încărcare la o sursă de energie

Mașinile Plug-In Hybrid pot fi încărcate acasă, la birou, în punctele specifice din benzinării, la stațiile de încărcare a autoturismelor din această categorie, sau la alte surse de curent electric. Însă modelele de ultimă generație permit și o încărcare autonomă, în timpul condusului, la fel ca cele de mai sus.  

Cum încurajează autoritățile achiziționarea lor?

Poți achiziționa o masina hybrid prin programul RABLA 2022, respectând termenele și condițiile impuse de Guvern pentru obținerea acestui tip de finanțare. În limita bugetului de stat alocat pentru acest an, poți beneficia de următoarele tipuri de eco-tichete: 

 

  • eco-tichet de 26.000 lei - la casarea obligatorie a unui autoturism uzat și pentru achiziționarea unui autoturism nou hybrid cu o valoare a noxelor emise mai mică sau egală cu 80 g CO2/km în regim WLTP.

 

  • eco-tichet de 29.000 lei - la casarea obligatorie a două mașini uzate și pentru achiziționarea unui autoturism nou hybrid cu o valoare a noxelor emise mai mică sau egală cu 78g CO2/km în regim WLTP.

 

  • eco-tichet de 54.000 lei - la casarea obligatorie a două mașini uzate și pentru achiziționarea unui autoturism 100% electric; ATENTIE: nu mai mult de 50% din valoarea noii achiziții.

 

Mai mult decât atât, poți beneficia și de un eco-bonus în valoare de 1.500 de lei pentru casarea mașinii uzate, dacă modelul respectiv este mai vechi de 15 ani și are o normă de poluare Euro3, sau una inferioară.

 

Alege să profiți de beneficiile pe care le oferă o mașină hybrid, cu impact semnificativ asupra viitorului acestei planete. RABLA 2022 face parte din Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto 2020-2024, pus la dispoziție de Guvern tuturor persoanelor fizice sau instituțiilor publice, posesoare ale unor autovehicule cu o anumită vechime, care îndeplinesc la momentul casării criteriile de finanțare. 

×