x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Finaliștii World Car Awards

Finaliștii World Car Awards

de Tudorel Muşat    |    02 Feb 2024   •   09:15
Finaliștii World Car Awards

World Car of the Year este titlul major al acestei ceremonii, deoarece onorează cea mai bună mașină nouă în 2023 din întreaga lume.

Ceea ce explică de ce nu toate modelele aflate în cursă ne sunt familiare. Dintre cei 10 candidați încă în cursă, din cele 38 de modele calificate inițial, doar unul singur a fost selectat pentru 2024: Mazda CX-90. Modelele asiatice își iau partea leului de onoare în acest an, cu încă 6 modele printre finaliști. Printre acestea se numără un model chinez (BYD Seal), 3 modele coreene (Hyundai Kona/Kona Electric și Santa Fe și Kia EV9) și două modele japoneze (Subaru Crosstrek și Toyota Prius). Europa este reprezentată doar de modelele Volkswagen ID.7 și Volvo EX30, la World Electric Vehicle. În mod logic, numărul de modele din această categorie crește în fiecare an. Acum sunt doar cinci, iar patru dintre ele provin de pe Bătrânul Continent: BMW i5, Mercedes EQE SUV, Volkswagen ID.7 și Volvo EX30. Cu toate acestea, singurul non-european este un concurent puternic: Kia EV9. Încă o dată, lista, alcătuită inițial din 13 modele, a fost extinsă pentru a include un vehicul din Asia, Lexus LM. Pentru titlul de „mașina de performanță a anului” Europa este în formă anul acesta. Cu excepția lui Hyundai Ioniq 5 N, toți concurenții sunt din UE: BMW M2 și XM, Ferrari Purosangue și Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid. Mașina urbană este reprezentată în competiție anul acesta de Abarth 500e, BYD Dolphin, Lexus LBX și Volvo EX30. Există și Suzuki Fronx, dar care nu va fi vândut în Europa. Există și o categorie privind designul automobilului anului la nivel mondial.

Aici, jurații trebuie să facă o alegere bazată exclusiv pe criterii estetice. Pentru a întocmi lista finaliștilor, organizatorii au solicitat șase experți în design din întreaga lume, inclusiv fostul șef al departamentului de stil al Renault, Patrick le Quément, să aleagă dintre toate modelele care concurează în toate celelalte categorii. Cinci modele se luptă pentru premiu: Ford Bronco, Ferrari Purosangue, Toyota Prius, Volvo EX30 și Zeekr X. Următoarea etapă a World Car Awards va avea loc la Salonul Auto de la Geneva, pe 26 februarie, când va fi anunțat Top 3 mondial. Marele câștigător va fi anunțat la Salonul Auto de la New York, pe 27 martie.

×