x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi A început Prima Casă 2

A început Prima Casă 2

de Daniela Ivan    |    09 Mar 2010   •   00:00
A început Prima Casă 2

A doua versiune a programului Prima Casă a început ieri numai pentru cei care doresc să cumpere locuinţe vechi sau noi. Locuinţele ANL vor putea fi achiziţionate prin program, deşi au preţuri subvenţionate de stat.



Programul a stârnit un interes serios din partea băncilor, dovadă că valoarea totală a plafonului solicitat a depăşit cu aproximativ 50% plafonul total de 700 de milioane de euro, alocat de Guvern pentru 2010. Există diferenţieri ale garanţiei pe care o pot obţine solicitanţii în cadrul celei de-a doua etape a programului Prima Casă 2. Pentru cei care vor să cumpere imobile gata terminate sau la roşu, garanţia rămâne la 60.000 de euro, iar pentru cei care construiesc case noi, garanţia creşte la 70.000 de euro şi la 75.000 de euro. Pentru cea de a doua etapă a programului Prima Casă au trimis oferte 21 de bănci.

ANL ŞI PRIMA CASĂ
Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a agitat piaţa imobiliară prin declaraţiile făcute pe blogul personal. Domnia-sa afirmă că ANL reprezintă o soluţie pentru deblocarea pieţei, mai ales că a inclus şi locuinţele ANL în programul Prima Casă. Ministrul spune că preţul acestor locuinţe este dat de preţurile la care au fost făcute licitaţiile de construire din 2009-2010, şi anume, 19.150 euro pentru o garsonieră, 26.950 euro pentru un apartament de două camere şi 36.014 pentru trei camere.

"Preţul corect pentru un dezvoltator al statului, aşa cum este ANL, este cel de înlocuire." În acest fel, ministrul susţine că dezvoltatorii vor fi afectaţi şi vor fi nevoiţi să lase din preţ.

"Includerea clădirilor ANL în programul Prima Casă nu ne va afecta deloc. ANL-urile se adresează clar unui alt segment. Nu trebuie să uităm că sunt totuşi condiţii de eligibilitate în ceea ce priveşte aceste clădiri. Nu oricine are sumele vehiculate poate achiziţiona un astfel de apartament. În ceea ce priveşte preţurile anunţate pentru aceste locuinţe, trebuie să menţionăm că sunt subvenţionate. Nu se poate construi la preţurile acestea, a declarat Asher Lax, director de marketing şi vânzări la compania Adama.

Pe de altă parte, construcţiile ANL au terenuri cesionate de stat, utilităţi publice plătite de la buget, spune Valentin Tănase, vicepreşedinte la compania Platinum Group.

×
Subiecte în articol: imobiliar prima casă