x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Chiriile nu scad, în ciuda supraofertei

Chiriile nu scad, în ciuda supraofertei

de Daniela Ivan    |    13 Apr 2010   •   00:00
Chiriile nu scad, în ciuda supraofertei

Proprietarii de apartamente scoase la închiriere preferă să stea cu ele goale decât să mai lase la preţ. În ultimele şase luni, chiriile s-au menţinut constante, în ciuda stocului de locuinţe libere care se măreşte de la lună la lună.

Numărul de apartamente libere a crescut în martie cu 14,7% faţă de februarie, potrivit site-ului anunturiparticulari.ro. Totuşi, este surprinzător că această creştere a numărului de apartamente goale nu a avut o influenţă dramatică asupra evoluţiei preţurilor, fiind de reţinut o scădere minoră de preţ doar în cazul apartamentelor cu patru camere. Mai mult, chiria la apartamentele cu două camere a crescut cu 5 euro, iar pentru trei camere - cu 13 euro.

GARSONIERE
Preţul mediu al lunii martie s-a stabilizat la valoarea de 261 de euro, înregistrând o depreciere de doar 5 euro faţă de luna precedentă. Totuşi, preţul la care se închiriază acum o garsonieră este cu 70% mai mic faţă de luna martie a anului trecut. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care proprietarii nu mai lasă la preţ. Agenţii imobiliari spun că oamenii nu sunt pregătiţi să coboare mai jos chiria, mai ales că de mai bine de un an şi jumătate a tot scăzut. 250 de euro este un prag psihologic care ar putea fi coborât dacă numărul garsonierelor scoase la închiriere va mai creşte.

De altfel, deşi preţul mediu solicitat este de 261 de euro, pe piaţă există o diferenţă de aproape 200 de euro între preţurile solicitate pentru o garsonieră situată în zone precum Rahova, Berceni sau Colentina, unde ofertele încep de la 100 de euro (pentru garsoniere în zone-problemă) şi chiriile din zone precum Piaţa Unirii sau Bulevardul Decebal, unde ofertele pornesc de la 300 de euro.

APARTAMENTE
Chiriile la două camere au înregistrat o creştere cu 5 euro faţă de februarie, ajungând la valoarea medie de 368 de euro, în timp ce preţul apartamentelor cu trei camere s-a majorat cu 13 euro faţă de februarie, având în martie o valoare medie de 531 de euro. Similar cu garsoniere şi la apartamente există diferenţe de preţ în funcţie de zonă, dotări. În centrul Capitalei întâlnim preţuri aproape duble faţă de cele din zonele mai puţin centrale.

Preţul apartamentelor cu patru camere este singurul care pare să fi fost redus cu o proporţie de 4,08% faţă de luna precedentă, proprietarii solicitând pe aceste imobile un preţ mediu de închiriere de 783 de euro.

 

Cum vor evolua preţurile
Analiştii imobiliari au păreri diferite în ceea ce priveşte evoluţia chiriilor în perioada imediat următoare. Anul acesta, în luna martie, au fost scoase la închiriere 2.519 apartamente, în timp ce anul trecut s-au înregistrat 2.917 oferte. Totuşi, piaţa este suprasaturată, numărul ofertelor fiind cu mult peste ofertele anilor anteriori crizei.

În 2008 se înregistrau 1.875 de oferte, iar în 2007 - doar 1.454. "Dacă facem o analiză a pieţei doar în funcţie de numărul de oferte şi comparăm anul 2010 cu anii precedenţi, putem spune că preţurile au toate motivele să mai scadă, dar nu atât de mult ca în 2009. Dacă analizăm şi graficul ce reprezintă variaţia chiriilor, atunci ne putem aştepta ca după scăderile continue şi accelerate din ultimii doi ani şi după şase luni de echilibru să urmeze o pantă moderat ascendentă", spun analiştii imobiliari.

×
Subiecte în articol: imobiliar