x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi La fantana cu apa vie ...

La fantana cu apa vie ...

12 Noi 2004   •   00:00

MISIUNEA CASA

ATENTIE - Oferim solutii eficiente pentru amenajari interioare ultramoderne La fantana cu apa vie ... Si fata Imparatului i-a cerut lui Fat - Frumos sa-i aduca intr-un ulcior apa vie, de acolo de unde se bat muntii cap in cap… Suna cunoscut? Asa se pregateau povestile sa-si puna eroul la incercare. Desigur, in zilele noastre eroii nu trebuie sa mearga asa departe dupa un strop de apa. Dar prezenta unei fantani poate inca s-o cucereasca pe fata Imparatului…
Daca am sta sa facem un dosar cu toate semnificatiile pe care le poate avea o fantana, cu tot cu apa, in toate contextele posibile pe care ni le-am putea imagina e foarte probabil sa fim inundati de volume, pergamente si marturii… Cu alte cuvinte, vom incerca sa nu ne inmuiem pana in simboluri si vom ramane in realitatea utilitatii fantanilor si a functiei estetice pe care o indeplinesc impecabil in viata amenajarilor noastre exterioare si, de ce nu, pentru cei extravaganti, si a celor interioare.

CE SUNT SI DE UNDE VIN. Fantanile au aparut ca element de mobilier urban abia la inceputul secolului XIX. Dar asta nu inseamna ca inainte de aceasta perioada ele n-au existat, dimpotriva… Se spune ca una dintre cele sapte minuni ale lumii, gradinile Semiramidei erau intesate de fantani, havuzuri si bazine. Dincolo de legende, antichitatea greaca si cea romana aveau un adevarat cult pentru bai si fantani, impodobindu-le cu mozaicuri elaborate si cu statui gratioase si acordandu-le conotatii magice, superstitioase. Si cine n-a aruncat un banut intr-o fantana cu speranta tainica in implinirea unei dorinte? Mai tarziu, in Evul Mediu si Renastere existau bazine subterane imense - rezervoarele de apa ale oraselor. La suprafata, aceasta apa alimenta un alt fel de bazine - circulare sau poligonale, ornamentate cu sculpturi de jur imprejur si in centru. Acestea aveau rolul pe jumatate estetic pe jumatate social de a decora piatetele si de a atrage in inima orasului multimea, prin jocurile de apa.

ACUM SI AICI. In modul actual de viata, in peisajul urban, fantanile si-au pierdut de mult destinatia utilitara… A ramas doar functia estetica, de delimitare a zonelor cu o anumita importanta si, eventual, marcarea unor evenimente, functie similara cu cea a tuturor monumentelor. In spatiul public aceste mici caderi de apa intrerup monotonia traficului, personalizeaza strazile si pietele, servesc drept loc de intalnire si ofera un prilej de zabovire si odihna trecatorului obosit. Daca nu de mult, puturile sapate la margine de drum si cismelele ofereau, in gest crestinesc, un pahar de apa, acum, urmasele lor, fantanile arteziene decorative, ofera un pretext pasnic pentru repaos. Si o imbunatatire a structurii arhitectonice a peisajului… Este si cazul unei categorii de fantani cu design special, fantanile de perete. Adosate sau incastrate in zidurile care marginesc spatiile publice, ele impresioneaza ochii oferind un reper vizual mai puternic decat un perete plan simplu. Cu o mica fantana inclusa in zidarie peretele "nu-ti mai intoarce spatele", ci se deschide primitor catre pietonul insetat de prospetime. La scara mai redusa, in perimetrul privat al gradinilor, fiecare poate sa brodeze pe tema fantanii cum ii place. Incadrata de o structura dantelata din lemn de esenta mai nobila, cum e ciresul, poate sa fie devina nucleul de mister, sufletul gradinii.

LA FANTANA… Mai mici sau mai mari, decorate modern sau traditional, fantanile, forma de prezentare aleasa pentru un firisor de apa care se revarsa, asigura un suflu de inviorare si relaxare oricarui spatiu, indiferent de marime, forma sau amplasare.

Adevarate "fabrici de atmosfera", fantanile adunau pana nu de mult in jurul lor indragostitii, poetii si boemii. Celebru inca din folclor pentru intalnirile din pragul serii, "la fantana" este inca un loc favorabil cugetarilor romantice si declaratiilor inflacarate. Cine are urechi de auzit, sa auda... Mai ales ca fantanile arteziene vin in orice forma si dimensiune si pot fi instalate chiar si inauntru, in sufragerie, bucatarie sau de ce nu, in mod strategic, langa dormitor.

Acestea fiind spuse, va lasam sa savurati linistea pe care v-o ofera fantana dumneavoastra. Ca sa mai compenseze nevoia de pace in zbuciumul zilei sau sa va implineasca vreo dorinta…
×
Subiecte în articol: fântână imobiliar fantanile