Guvernul intenţionează să întărească rolul autorităţii centrale din turism pe litoral şi să reducă zona costieră delimitată pe toată lungimea ţărmului şi în care sunt interzise construcţiile, de la 100-300 de metri la 50-150 de metri, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Proiectul modifică OUG 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere. "În scopul conservării condiţiilor ambientale şi valorii patrimoniale şi peisagistice din zonele situate în apropierea ţărmului, se delimitează pe toată lungimea litoralului o fâşie de teren lată de 50-150 de metri, măsuraţi de la linia cea mai înaintată a mării, în funcţie de lăţimea zonei costiere, în care sunt interzise orice fel de construcţii definitive. Această interdicţie se aplică construcţiilor provizorii sau transportabile, structurilor de primire turistice cu funcţii de cazare, cu excepţia construcţiilor pescăreşti, precum şi a caravanelor", se arată în proiectul de ordonanţă. Interdicţia va fi aplicabilă şi structurilor turistice de cazare.
Se propune împuternicirea de Guvern a autorităţii administraţiei publice centrale pentru turism, alături de autoritatea administraţiei publice centrale pentru protecţia mediului, în vederea verificării statutului legal al proprietăţii în zona costieră. Autoritatea administraţiei publice centrale pentru turism primeşte şi dreptul legal de a administra terenuri proprietate publică a statului din zona costieră.