Preţurile chiriilor se preconizează că vor crește în următorii ani atât în România, ca şi în Europa Centrală şi de Est din cauza supraaglomerării și a costurilor tot mai crescute la imobile, arată analiza "The Private Rental Sector: Has it found a home in CEE?", realizată de Colliers în colaborare cu Greenberg Traurig şi Kinstellar.
România are cea mai mare rată de supraaglomerare din UE deși 96% dintre locatari sunt proprietari.
Apartamentele închiriate reprezintă circa 20% din total în orașele mari, cum sunt Bucureștiul și Cluj-Napoca. Motivul este faptul că o rată la casă este de multe ori mai accesibilă decât chiria. În Capitală, rata lunară a unui credit ipotecar este cu 12% mai mică față de chirie.
Rata supraaglomerării în țara noastră era de 45,8% în 2019, în funcție de numărul camerelor/persoană și a dimensiunii medii a gospodăriei. România este urmată de letonia cu 42,2% și Bulgaria de 41,1%. Se estimează că închirierile vor crește din cauza prețurilor tot mai mari la vânzarea locuințelor, iar băncile centrale limitează acordarea de către instituțiile bancare a creditelor ipotecare din această regiune.
Scumpirea locuințelor este cauzată și de mărirea prețurilor la materialele de construcție.
Nivelul mediu al randamentului pentru închirieri rezidenţiale din Bucureşti este între 6-6,5%.
Costul pentru construirea unei locuințe în blocul comunitar a crescut cu 15% între 2010-2019, cele mai mari fiind înregistrate în Ungaria - 47% şi în România 46%, potrivit Eurostat.