x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi "Viaţa la ţară", de Elena Udrea

"Viaţa la ţară", de Elena Udrea

12 Feb 2010   •   00:00

Ministerul Dezvoltării are în vedere modificarea suprafeţei care poate fi construită de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), astfel încât să poată demara un proiect pentru locuinţe de serviciu în mediul rural.

"Aceste locuinţe, fiind de tip unifamilial, necesită o suprafaţă mai mare, comparativ cu apartamentele sau garsonierele construite în prezent de ANL", a arătat Elena Udrea, ministrul de resort.
Programul "Prima Casă", prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului 2009. Pentru acest an programul va avea alocat un plafon de 700 milioane de euro.
Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că limita garanţiilor guvernamentale stabilită prin programul "Prima Casă" va fi menţinută la 60.000 euro pentru locuinţe deja finalizate, dar va fi majorată la 70.000-75.000 euro pentru case care urmează să fie construite, pentru imobile noi urmând să fie majorat şi plafonul total al garanţiilor.
Modificările urmează să fie adoptate săptămâna viitoare de Guvern.

×
Subiecte în articol: imobiliar