Cele mai mari cinci bănci din România au luat peste 1,5 miliarde de lei, numai din comisioane, în primele şase luni ale anului. Instituţiile de credit operează cu peste o sută de tipuri de comisioane pentru operaţiunile bancare care se fac într-o agenţie, la bancomate, prin internet ori mobile banking. Foarte puţine operaţii nu sunt taxate.
Solicitarea unui simplu extras de cont despre starea financiară este taxată cu 2-3 lei la majoritatea băncilor mari. Şi efectuarea unei plăţi interbancare în lei, la ghişeu, costă între 8-9 lei, iar depunerea de numerar în contul altor clienţi, 3-4 lei. Şi situaţia neplăcută de a avea poprire pe conturi este exploatată de bancheri. Cine are proasta inspiraţie să meargă la ghişeul unei bănci şi să întrebe de ce are contul blocat trebuie să plătească 25-30 de lei ca să afle cauza. Sunt doar câteva exemple de comisioane pe care le au băncile.
Grosul vine de la carduri
Obiceiul românesc de a scoate de la bancomat salariul sau pensia imediat ce intră banii în cont este păgubos. Doar două bănci din Top 5 au comision la retragere 0, restul taxează această operaţiune cu 0,1-0,2%, dar nu mai puţin de 0,2-0,9 lei pe operaţie. La un salariu de 2.000 de lei, scos într-o singură tranşă, clientul plăteşte patru lei, în fiecare lună. Dacă ar lua de la bancomat numai 700 de lei şi restul până la 2.000 de lei i-ar cheltui la comercianţi plătind cu cardul, operaţiune care are comisionul 0, ar lăsa la bancă numai 1,4 lei. Sumele par mici, însă fiecare bancă mare are în jur de două milioane de carduri active, ceea ce-i asigură, numai din comisionul de retragere a numerarului de la ATM-urile proprii, 6-8 milioane de lei.
Nu scoateţi bani de la alte bănci
Bancherii scot bani frumoşi şi din numărul redus de bancomate din localităţile mai mici, dar şi din comoditatea românilor care scot banii de la primul bancomat care le iese în cale, în loc să le caute pe cele ale băncii care a emis cardul. Însă fiecare astfel de operaţiune, indiferent de sumă, este taxată cu minimum 2,5-15 lei, în funcţie de bancă. În plus, o interogare de sold costă între 2-4,5 lei. De exemplu, cine are un card BRD şi scoate 500 de lei de la ATM-urile altei bănci plăteşte un comision de 1% plus cinci lei, adică 10 lei.
Un client care are un card eliberat de BCR şi scoate 10 lei de la bancomatul oricărei alte bănci plăteşte un comision de 15 lei. Dacă are şi proasta inspiraţie să dea şi o interogare de sold, mai pierde alţi 4,5 lei.
Ce comisioane plătim la bancomate
Banca ATM-uri proprii ATM-uri alte bănci
Retragere numerar Interogare sold Retragere numerar Interogare sold
BCR 0 0 1%, minimum 15 lei 4,5 lei
BRD 0,2% min 0.9 LEI 0 1% + 5 lei 4,5 lei
BT 0 0,3 lei 0,5% + 2,5 lei 2 lei
Raiffeisen 0,2%, min. 0,2 Lei 0,3 lei 1% plus 3 lei 2 lei
Unicredit 0,1%, min. 0,5 LEI 0,3 lei 1% + 2,5 lei, min. 5 lei -
Sursa: site-uri bănci
Profituri sigure din comisioane
Sumele uriaşe pe care marile bănci le-au adunat din comisioane în această jumătate de an comparativ cu perioada similară a anului trecut reflectă creşterea activităţii bancare ca urmare a majorărilor salariale şi a revenirii consumului la cifrele de dinainte de criză. Băncile din “Top 5” care au milioane de clienţi şi de carduri de debit şi de credit au fost marii câştigători ai relansării consumului. O a doua explicaţie este că băncile au majorat comisioanele şi au introdus noi taxe pentru fel de fel de operaţiuni bancare pentru a compensa activitatea redusă de creditare.
Banca Lei (mil. lei) Creştere
BCR 354 +3,6
BRD 364,7 +2,8
BT 243 +15,2
Raiffeisen 405 +7,6
Unicredit 160,1 +11,9
Sursa: Situaţii financiare banci