x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 125 de familii, strămutate din Roşia Montană

125 de familii, strămutate din Roşia Montană

de Alexandru Nastase    |    28 Mai 2009   •   00:00
125 de familii, strămutate din Roşia Montană
Sursa foto: Marin Raica/JURNALUL NAŢIONAL

Roşia Montană Gold Corporation a inaugurat ieri un cartier de 125 de case la Alba-Iulia, pentru strămutaţii din comuna Roşia Montană. Cartierul care ar fi trebuit inaugurat în vara lui 2008 a "înghiţit" 39 milioane de dolari, potrivit reprezentanţilor RMGC.



Controversatul proiect minier de la Roşia Montană şi-a consumat ieri un nou episod. Compania care de mai mulţi ani încearcă să amenajeze la Roşia Montană o mină de aur şi argint folosind o tehnologie pe bază de cianură a inaugurat un cartier de vile pentru locuitorii din Roşia Montană ale căror case se aflau în aria viitoarei mine şi care au acceptat să fie strămutaţi.

Cele 125 de case sunt în picioare şi mai necesită doar finisaje de faţadă sau de interior.

La festivitate, Dragoş Tănase - directorul Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) - a afirmat că inaugurarea cartierului reprezintă o promisiune făcută de companie localnicilor din Roşia Montană şi onorată. De altfel, cartierul este printre puţinele proiecte imobiliare la care nu s-a început construcţia caselor până nu au fost trase utilităţile. Cele 125 de familii urmează să se mute în noile case începând din această vară, compania minieră angajându-se că le va acorda asistenţă pentru găsirea de locuri de muncă în Alba-Iulia, pentru mutarea copiilor la noile şcoli şi pentru înscrierea la noi medici de familie. Din cele 974 de case aflate în zona minieră, aproape 800 sunt rezolvate, în sensul că proprietarii au optat fie pentru relocare, adică au luat bani şi şi-au construit singuri case, fie pentru strămutare în cartierul Recea.

PROIECT ÎN LUCRU
Locuinţele cu suprafeţe între 88 mp şi 127 mp pot fi vândute mai departe de noii proprietari strămutaţi. Localnicii din Roşia Montană care se opun proiectului propus de Gold Corporation s-au declarat nepăsători în faţa inaugurării cartierului. Acestea susţin că decizia lor de a nu pleca din Roşia Montană este fermă şi sunt siguri că proiectul nu va demara.

La rândul său, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat că nu ştia despre inaugurarea celor 125 de vile din cartierul Recea din Alba-Iulia şi a spus că orice companie este liberă să-şi facă planul de afaceri după cum consideră de cuviinţă. Cât despre avizul de mediu care ar permite începerea lucrărilor la mina de aur şi argint de la Roşia Montană, Nemirschi a spus că experţii din minister lucrează pentru a da un răspuns companiei.

×
Subiecte în articol: economic roşia montană montana roşia