x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 13 alimente de bază care nu trebuie să-ți lipsească din casă

13 alimente de bază care nu trebuie să-ți lipsească din casă

24 Noi 2022   •   15:23
13 alimente de bază care nu trebuie să-ți lipsească din casă
Sursa foto: Shutterstock

Oricărei gospodine îi place să fie întotdeauna pregătită și să aibă în casă toate alimentele, în așa fel încât să poată găti orice preparat oricând. Acesta este și motivul pentru care o gospodină adevărată păstrează mereu în congelator sau în cămară alimente esențiale, multe dintre ele neperisabile, pentru a avea mereu la îndemână ingrediente de bază pentru preparate.

Și dacă tot am adus vorba de alimente esențiale, trebuie să știi că există o serie de alimente care nu ar trebui să-ți lipsească din casă, acestea fiind, în fond, alimentele de bază ale unei game variate de rețete. Pentru că ne dorim să fii mereu pregătită în bucătărie, ți-am pregătit în rândurile de mai jos o listă cu alimente de bază care n-ar trebui să-ți lipsească sub nicio formă din casă. Descoperă-le în articolul următor! 

  1. Pâinea 

Pâinea este alimentul de bază la masă, cu atât mai mult în cazul micului dejun, atunci când este indicat să avem cea mai bogată masă din zi. Pâinea făcută în casă este o alegere excelentă, însă există în supermarketuri și brutării numeroase opțiuni sănătoase și gustoase de pâine, gata să completeze meniul zilnic. 

  1. Legumele rădăcinoase 

Dintr-o cămară bine aprovizionată nu trebuie să lipsească nici rădăcinoasele, mai ales că o mulțime dintre aceste legume sunt suficient de rezistente pentru a câștiga un loc pe lista ta atunci când dorești să aprovizionezi cămara. De pildă, cartofii, cartofii dulci, morcovii și păstârnacul vor rămâne proaspete pentru mult timp dacă sunt depozitate într-un loc uscat și răcoros. Prin urmare, alimentele de bază care nu trebuie să lipsească de pe rafturile din cămară sunt cartofii, morcovii, țelina, rădăcina de pătrunjel și oricare alte rădăcinoase le consideri indispensabile pentru mâncăruri. 

  1. Pastele și orezul 

Orezul și pastele făinoase sunt alte alimente de bază aflate în topul listei de cumpărături pentru cămară. Orezul este ușor de cumpărat în cantități mari și va rezista mult timp în cămară. Să nu mai vorbim de varietatea de mâncăruri pe care le poți prepara cu orez, fie el alb sau brun! De cealaltă parte, pastele pot fi păstrate luni întregi fără a se învechi, așa că se numără printre alimentele de bază cu care poți prepara cele mai variate rețete culinare. 

  1. Ouăle 

Ouăle sunt și ele de nelipsit din lista de alimente de bază pe care trebuie să le ai în gospodărie. Gustoase și ușor de preparat, ouăle se pot transforma în cel mai gustos mic dejun, fie că vorbim despre omletă, ouă ochiuri, ouă fierte sau ouă poșate. În supermarketul Profi.ro vei găsi ouă de cea mai bună calitate, la prețuri mai mult decât avantajoase, așa că trebuie să ții cont de acest lucru data viitoare când mergi la cumpărături. 

  1. Făina și mălaiul 

Nici făina și mălaiul nu trebuie să-ți lipsească din cămară, cu atât mai mult cu cât este indispensabilă pentru prepararea celor mai variate rețete de dulciuri de casă, de pâine de casă, turte, lipii, chifle și alte forme de pâine. Cât despre mălai, acesta este perfect atunci când dorești să te bucuri de o mămăligă tradițională! 

  1. Ceapa 

Ceapa este alimentul de bază pentru multe mese delicioase în familie și, din fericire, va rezista destul de mult timp într-o cămară rece și întunecată. Ceapa galbenă este cea mai versatilă, însă și cea roșie este excelentă pentru mâncăruri. 

  1. Usturoiul 

Ca și ceapa, usturoiul aduce arome deosebite preparatelor tale, motiv pentru care îl considerăm un aliment de bază în bucătărie. Acesta se păstrează foarte bine în cămară. În plus, nu există prea multe mâncăruri care să nu fie delicioase cu usturoi! 

  1. Uleiul și oțetul 

Indiferent că vorbim despre ulei de măsline, ulei de floarea soarelui sau alte tipuri de ulei, ar trebui să ai întotdeauna la îndemână diferite sortimente de ulei pentru preparatele tale. Chiar și de oțet vei avea nevoie pentru sosuri, salate sau baițuri, fie că ne referim la oțet alb, oțet balsamic, oțet de cidru sau oțet de vin. 

  1. Sarea și condimentele 

Un lucru este cert: fără sare nu se poate găti! Sarea este singurul potențiator de aromă adevărat, motiv pentru care trebuie să te asiguri că există sare în bucătărie în orice moment. Condimentele sunt și ele alimente de nelipsit dintr-o casă, ideale pentru prepararea unor mâncăruri aromate. Pudra de usturoi, paprika, chilli, curry sau turmeric sunt doar câteva dintre ele! 

  1.  Ierburile uscate 

Atunci când ierburile proaspete nu sunt o opțiune, cele uscate vor fi mai mult decât suficiente. Oregano, cimbrul uscat și frunzele de dafin nu trebuie să lipsească din lista de ierburi, însă există atât de multe altele pe care le-ai putea folosi pentru preparatele tale. 

  1.  Zahărul 

Zahărul este esențial pentru aproape toate rețetele de prăjituri. Fie că vorbim despre zahăr tos, zahăr pudră, zahăr brun sau zahăr de cocos, zahărul este un aliment esențial în bucătărie, mai ales atunci când vrei să prepari ceva dulce. 

  1.  Cerealele 

Fulgii de ovăz, de porumb sau de orz sunt doar câteva sortimente de cereale care nu ar trebui să lipsească din cămară. Acestea sunt ideale în fiecare dimineață la micul dejun, însă pot fi la fel de bine integrate în rețete sănătoase. 

  1.  Fructele congelate  

Congelarea alimentelor este una dintre cele mai populare practici. Astfel, ai ocazia de a te bucura de gustul delicios al acestora oricând. Alimente care nu pot lipsi din congelatorul tău sunt și fructele congelate, pe care le poți folosi la cele mai diverse rețete de prăjituri sau smoothie-uri, chiar și în sezonul rece. 

 

Tu pe care dintre toate aceste alimente de bază le ai întotdeauna la îndemână? Dacă-ți lipsește vreunul de pe listă, nu ar fi o idee rea să mergi chiar acum la supermarket pentru a-ți reface stocul!

×