x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 15 societati de stat vor fi lichidate

15 societati de stat vor fi lichidate

19 Mar 2004   •   00:00

Autoritatea pentru Privatizare a decis inceperea procedurilor de lichidare voluntara si dizolvare a 15 societati comerciale. Pe lista se afla Rocar, Republica, Energoreparatii - toate din Bucuresti, Ampelum Zlatna, Turnu SA, Colorom Codlea si CUG Cluj.

Masura a fost luata pentru societatile aflate intr-o situatie economico-financiara deosebit de dificila, societati care fie s-au intors in patrimoniul statului, ca urmare a rezilierii unor contracte de privatizare, fie procesul de trecere in proprietate privata nu s-a finalizat din cauza absentei ofertelor, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului. Procedura va fi desfasurata de lichidatori selectati de catre APAPS, care vor vinde societatile ca intreg sau pe module functionale.

Republica si Rocar

Uzina Republica este una dintre societatile cu cele mai mari datorii din lista celor 15 firme aflate pe lista de lichidari, inregistrand pierderi de peste 770 miliarde lei si datorii de 1.737 miliarde lei. Societatea a fost privatizata in primavara anului trecut, dar investitorii rusi (Moody - Rom Trading Romania, Moody International Trading - SUA, OOO Temerso - Rusia si ZAO Compania Temerso- Rusia) nu au reusit sa-si respecte obligatiile contractuale. Societatea a revenit in proprietatea statului la sfarsitul anului trecut. In cazul producatorului de autobuze Rocar, APAPS a incercat de trei ori sa vanda societatea. La sfarsitul anului trecut, Rocar a inregistrat pierderi de 493 miliarde lei, iar datoriile totale se ridicau la 712 miliarde lei, depasind de peste 22 de ori capitalul societatii. Muncitorii din toate societatile care vor fi lichidate beneficiaza de prevederile Ordonantei 8, primind plati compensatorii de la bugetul de stat.

Pierderi peste pierderi

In contul firmei Energoreparatii Bucuresti totalul pierderilor contabilizate a atins suma de 222 miliarde de lei. Fabrica de motoare si turbine are totodata datorii de circa 515 miliarde lei. In toamna anului trecut, Autoritatea pentru Privatizare a incercat sa vanda pachetul majoritar de actiuni, dar fara succes. O situatie similara este intalnita si in cazul Ampelum Zlatna, societate specializata in productia de cupru. Datoriile de peste 1.000 de miliarde lei si pierderile de 722 miliarde lei, numai pe anul trecut, au facut ca societatea sa devina neatractiva pentru vreun cumparator. Astfel ca dupa doua anunturi de privatizare, APAPS nu a primit nici macar o oferta de preluare. CUG Cluj-Napoca inregistra, la sfarsitul anului trecut, datorii de 801 miliarde lei, valoare de doua ori si jumatate mai mare decat capitalul social, si pierderi de 121 miliarde de lei. Incercarile de privatizare au esuat si in cazul acestei societati. Producatorul de ingrasaminte Turnu din Turnu-Magurele a fost privatizat in 1996. Investitorul, firma Eurocolumna, nu a respectat obligatiile contractuale si societatea a revenit in proprietatea statului. Datoriile comerciale extrem de mari, de peste 2.500 de miliarde de lei, au eliminat posibilitatea gasirii unui nou cumparator.

Reactii sindicale

Decizia APAPS de lichidare voluntara si dizolvare a 15 societati a generat reactii diferite din partea liderilor sindicali, care fie cred ca aceasta este singura sansa de privatizare a societatilor, fie au suspiciuni legate de strategia pe care o va urma APAPS. Decizia APAPS de lichidare voluntara a societatii Rocar reprezinta o sansa spre privatizare a societatii, prin externalizarea a cateva sectii si prin gasirea unui investitor, a declarat Constantin Lapadatescu, liderul sindical de la Rocar. El a spus ca angajatii uzinei - in jur de 50, care lucreaza in doua sectii - vor inainta un memoriu APAPS, pentru ca, in cazul disponibilizarii, sa beneficieze si ei de plati compensatorii. Pentru Constantin Dobre, liderul sindicatului "Nicolae Malaxa" de la Uzina Republica, decizia APAPS de lichidare voluntara a acestei fabrici reprezinta o recunoastere a imposibilitatii de a gasi un alt cumparator pentru Republica. ( CATALIN BUDESCU )

AVAB va coordona procesul post-privatizare

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va prelua in perioada imediat urmatoare atributiile APAPS, care se va desfiinta. Noua institutie va verifica printre altele si modul in care sunt respectate de catre cumparator obligatiile asumate prin contractul de privatizare, a precizat premierul Adrian Nastase. Comasarea APAPS cu AVAB va face ca o parte din societatile care nu au fost inca vandute sa fie transferate in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, iar altele catre alte ministere, in functie de specificul si domeniul de activitate. Dupa preluarea portofoliului postprivatizare, AVAB ar putea sa-si schimbe denumirea in Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Institutia formata prin comasarea celor doua autoritati va iesi de sub coordonarea Autoritatii Nationale de Control si va fi subordonata direct prim-ministrului. Proiectul de act normativ care va asigura cadrul legal pentru preluarea APAPS urma sa se discute in sedinta guvernului de ieri.

×
Subiecte în articol: economic miliarde privatizare apaps