x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 20 de ani inchisoare pentru poluatori

20 de ani inchisoare pentru poluatori

28 Aug 2004   •   00:00

ECONOMIC

Romanii risca 20 de ani de inchisoare sau o amenda cuprinsa intre 300 si 500 milioane de lei daca polueaza apa baltilor, raurilor sau cea a Marii Negre, se prevede in noua Lege a apelor care va intra maine in vigoare.

20 de ani de zdup pentru poluatori

FLORINA ZAINESCU

Legea 310/2004, care completeaza si modifica Legea apelor 107/1996, prevede amenzi contraventionale de pana la 100 de ori mai mari decat aceasta din urma, precum si pedepse cu inchisoarea de pana la 20 de ani pentru poluatori.

LA TEMNITA. Astfel, o pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 5 ani ii asteapta pe cei care sunt descoperiti ca evacueaza sau arunca in balti, rauri, izvoare subterane si in mare ape uzate, deseuri sau reziduuri toxice. Aceeasi soarta ii asteapta si pe romanii care transforma apele in "cosuri de gunoi", aruncand produse ce contin substante sau microbi in cantitatea sau concentratia ce poate schimba caracteristicile apei, punand in pericol viata si sanatatea oamenilor sau a animalelor, mediul inconjurator, productia agricola sau industriala.

ATENTIE NAVIGATORI! Legea prevede 1-5 ani de temnita si pentru poluarea sistematica a resurselor de apa, descarcarea apelor uzate si a deseurilor de pe nave direct in apele naturale, depozitarea combustibilului nuclear sau a deseurilor rezultate din folosirea acestuia in albia majora a raurilor.

Cei care sunt gasiti vinovati de savarsirea din culpa a acestor infractiuni vor sta la zdup de la 1 an la 3 ani. Sau vor plati o amenda de 300 - 500 de milioane de lei.

In categoria infractorilor intra si firmele sau persoanele care depoziteaza sau folosesc ingrasaminte chimice sau pesticide in zonele de protectie a apelor. Pentru acestia, in noua lege este prevazuta pedeapsa cu inchisoare de la 1 an la 3 ani sau o amenda de 300-500 de milioane de lei. Poluatorii din culpa risca sa intre "la racoare" pentru 6 luni - 1 an. Sau pot fi amendati cu 100-300 de milioane de lei.

PEDEPSE. Legea apelor este si mai aspra in cazul in care poluarea unei ape a pus in pericol sanatatea unui numar mare de persoane sau a cauzat o paguba materiala importanta. In acest caz, cei gasiti vinovati vor sta "dupa gratii" timp de 5- 10 ani. Iar dupa ce vor iesi, se vor "bucura" de interzicerea unor drepturi. Pentru poluatorii a caror neglijenta sau rea-vointa a dus la moartea uneia sau mai multor persoane, otravirea in masa a populatiei, provocarea de epidemii sau a unei pagube importante economiei nationale, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 20 de ani si, de asemenea, interzicerea unor drepturi.

×
Subiecte în articol: economic