x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2007 - Taxe si impozite

2007 - Taxe si impozite

de Daniela Ivan    |    03 Ian 2007   •   00:00
2007 - Taxe si impozite

Pe langa calendarul clasic si cel bi-sericesc, romanii trebuie sa se obis-nuiasca si cu cel fiscal. Acesta se adreseaza persoanelor care lucrea-za ca liberi profesionisti sau obtin venituri din drepturi de autor, din valorificarea de bunuri in consignatie, din contracte de comision sau din inchirieri de locuinte.

IMPORTANT - ANAF a stabilit datele de plata a taxelor si impozitelor
Pe langa calendarul clasic si cel bisericesc, romanii trebuie sa se obisnuiasca si cu cel fiscal. Acesta se adreseaza persoanelor care lucreaza ca liberi profesionisti sau obtin venituri din drepturi de autor, din valorificarea de bunuri in consignatie, din contracte de comision sau din inchirieri de locuinte.

Taxele si impozitele sunt percepute de stat dupa un calendar intocmit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Acesta stabileste termenele limita pana la care contribuabilii, persoane fizice sau juridice, trebuie sa depuna la sectia fiscala unde sunt arondati documentele fiscale si sa faca platile anticipate aferente impozitelor care trebuie platite. Angajatii care obtin venituri numai din salarii, indiferent ca au mai multe locuri de munca, nu datoreaza nici un ban bugetului de stat si deci nu au de ce sa mai mearga la Fisc.

LIBER PROFESIONISTI. Artistii, scriitorii, notarii, avocatii, evaluatorii precum si alte categorii profesionale incadrate in categoria profesii liberale pot alege sa plateasca fie un impozit pe venit, determinat in sistem real, fie prin retinere la sursa. In primul caz, trebuie sa mearga la sectia financiara unde sunt arondati si sa anunte ca aleg aceasta varianta.

AGRICULTORI. Persoanele care obtin venituri din cultivarea si valorificarea ciupercilor, florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere sau solarii, au obligatia sa anunte Fiscul la inceputul anului ca vor desfasura aceste activitati. La fel si cei care cultiva si vand plante ornamentale, arbusti, precum si cei care exploateaza pepiniere viticole, pomicole si altele asemenea.

COMISIONARI. Cei care se ocupa cu vanzarea de bunuri in regim de consignatie, care obtin bani din activitati desfasurate in baza contractelor de agent de comision sau mandate comerciale au obligatia sa calculeze si vireze statului, lunar, impozitul retinut la sursa. Si cei care obtin venituri din activitati desfasurate in baza unor contracte sau conventii civile sau din expertize contabile, tehnice, juridice sau extrajudiciare au aceleasi datorii fata de bugetul de stat.

CASTIGURI OCAZIONALE. Norocosii care castiga premii in bani sau natura sau la Loterie trebuie totusi sa declare si sa plateasca un impozit pe venit. La fel si persoanele care obtin bani din dividende, dobanzi sau din inchirierea unor proprietati. Toti acesti contribuabili au obligatia sa mearga la sectiile financiare unde sunt arondati pana la 30 iunie sa completeze si sa depuna declaratia privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa (Formular 205). Aceeasi procedura trebuie urmata si de persoanele care castiga bani din dividende, dobanzi, din lichidarea sau dizolvarea fara lichidare a unei firme, dar si din tranzactii imobiliare.

OBLIGATII GENERALE
Microintreprinderile si persoanele fizice care desfasoara activitati independente au obligatia trimestriala, pana la 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, sa calculeze, retina si sa depuna la sectia fiscala unde sunt arondati Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Formular 100). Aceleasi obligatii revin firmelor mari si mijlocii care insa trebuie sa urmeze aceasta procedura in fiecare luna, pana la 25 inclusiv. Si persoanele care obtin venituri asimilate salariilor trebuie sa calculeze, retina si vireze lunar impozitul pe venit. Notarii publici sunt obligati sa calculeze si sa incaseze impozitul aferent veniturilor din transferal proprietatilor imobiliare pana pe 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Acestia mai trebuie sa depuna semestrial declaratii informative.

SPONSORIZARI
Contribuabilii pot alege si in acest an sa sponsorizeze, in limita a 2% din impozitul datorat statului, entitatile nonprofit care functioneaza legal, unitatile de cult precum si acordarea de burse private. Banii se opresc din impozitul anual datorat de contribuabil statului, insa angajatii care realizeaza numai venituri din salarii si care nu mai au nimic de dat bugetului de stat trebuie sa mearga la sectia financiara unde sunt arondati si sa completeze o Cerere (Formular 230).

FORMULARE
Vestea buna este ca nu este nevoie sa faceti doua drumuri la sectia financiara de care apartineti, pentru ca formularele pot fi luate direct de pe INTERNET. Accesand puteti descarca si printa formularele de care aveti nevoie. Pe site exista si explicatii despre cum trebuie completate acestea.

31 ianuarie
Romanii care obtin venituri din inchiriei de locuinte, din activitati independente sau agricole impuse pe baza de norma de venit au obligatia sa depuna la Fisc o cerere impreuna cu Declaratia privind venitul estimat pentru 2007. (Formular 221).
28 februarie
Comisionarii, persoanele care obtin bani din vanzarea de bunuri in consignatie sau din activitati de expertiza contabila si tehnica sunt obligate sa depuna Declaratia privind impozitul retinut pe venituri cu regim de retinere la sursa (Formular 205).
15 martie
Efectuarea platilor anticipate pentru trimestrul unu de catre contribuabili care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor realizate din arendare si din activitati agricole.
15 mai
Liberprofesionistii si micii fermierii care au optat pentru plata impozitelor in sistem real depun Declaratia privind veniturile realizate. Si romanii care realizeaza bani in strainatate, dar sunt impozitanti in Romania depun Formularul 206.
15 iunie
Efectuarea platilor anticipate pentru trimestrul doi de catre contribuabili care obtin venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor realizate din arendare si din activitati agricole.
30 iunie
Platitorii de venituri din dividende, dobanzi, jocuri de noroc, premii in bani sau natura si pensii au obligatia sa depuna o Declaratie privind impozitul retinut pe venituri (Formular 205).
1 septembrie
Plati anticipate din impozitul pe venit efectuate de catre persoanele care obtin bani din activitati agricole. Este vorba despre cei care care cultiva si vand flori, legume, ciuperci, precum si de cei care exploateaza pepiniere viticole si pomicole.
15 septembrie
Efectuarea platilor anticipate pentru trimestrul trei de catre contribuabili care obtin venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor realizate din arendare si din activitati agricole.
15 noiembrie
Plati anticipate efectuate de catre oamenii care obtin bani din cultivarea si vanzarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, precum si a arbustilor si ciupercilor. Vor mai face plati si cei care exploateaza pepiniere viticole, pomicole si altele asemenea.
15 decembrie
Efectuarea platilor anticipate pentru trimestrul patru de catre contribuabili care obtin venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor realizate din arendare si din activitati agricole.
31 decembrie
Calcularea si plata impozitului pe veniturile obtinute sub forma de dividende, in cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatiilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare.
×