x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2010, mult mai dificil pentru investitori

2010, mult mai dificil pentru investitori

17 Dec 2009   •   00:00

Investitorii au avut un an uşor în 2009, fiind suficient să plaseze banii în active supradepreciate şi să aştepte revenirea lor, datorată intervenţiei guvernelor şi băncilor centrale, însă pentru a avea succes în 2010 va fi nevoie de selecţia atentă a investiţiilor şi de sincronizare.



La începutul lunii martie 2009, când pieţele globale au atins minime multinanuale sau istorice, investitorii şi-au dat seama că sistemul financiar nu se va prăbuşi într-o nouă Mare Depresiune. Iar activele riscante, precum acţiunile listate pe burse şi obligaţiunile cu randament ridicat, erau numai bune de cumpărat în condiţiile în care se depreciaseră prea mult.
Creşterile înregistrate în 2009 pe bursele din întreaga lume, de 30% de la începutul anului, respectiv 72% din martie, au fost generate în mare parte de campanii masive de achiziţii în toate sectoarele. Investitorii s-au ghidat după criteriul "care este cea mai depreciată acţiune are şi cel mai mare potenţial de a reveni", atitudine alimentată şi de autorităţi, care au indicat clar că nu vor lăsa vreo altă bancă mare să eşueze, precum Lehman Brothers, dar şi de băncile centrale, care au pompat constant lichiditate pe pieţe, potrivit unei analize Reuters citată de Mediafax.
Însă odată cu intrarea în noul an apar schimbări importante. Creşterile puternice de pe burse au eliminat mare parte din "oportunităţile istorice" din prima parte a lui 2009, iar băncile centrale se pregătesc să renunţe la programele speciale de lichiditate. Unele corecţii din ultimele zile pun deja probleme investitorilor, care trebuie să devină mai atenţi. "2010 va fi un an al discriminării, cu o înclinaţie accentuată către calitate", avertizează vicepreşedintele diviziei de asset management a Credit Suisse, Bob Parker. Nevoia de selecţia atentă a investiţiilor şi de sincronizare este cu atât mai mare cu cât situaţia economică globală, deşi se îmbunătăţeşte, pare în continuare inconsistentă şi fragilă. Investitorii au devenit mai prudenţi în ceea ce priveşte mediul în care îşi bagă banii, atitudinea prudentă sporind odată cu problemele financiare care au ieşit la suprafaţă în Dubai, Grecia, Spania şi alte state importante în plan economic.

×