x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 222.500 de români au restanţe la bănci

222.500 de români au restanţe la bănci

de Daniela Ivan    |    07 Apr 2010   •   00:00

Circa 222.500 de români au restanţe la bănci, la credite mai mari de 20.000 de euro. Numărul acestora reprezintă aproape un sfert din persoanele care au asemenea împrumuturi la instituţiile finanţatoare.



Valoarea totală a restanţelor de peste 90 de zile a ajuns la finele lunii februarie la 6,41 miliarde de lei, circa 1,53 miliarde de euro, conform datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB). Valoarea a fost cu 11,5% mai mare în februarie faţă de ianuarie, când restanţele se ridicau la 5,75 miliarde de lei, valoare care este la rândul ei, mai mare cu 6,8% faţă de datoriile de 5,38 miliarde de lei înregistrate la finele anului trecut. Este îngrijorător faptul că datoriile acumulate în primele două luni ale anului au depăşit un miliard de lei.

Şi mai grav este că obligaţiile al căror termen de rambursare a depăşit 90 de zile au cea mai mare pondere în totalul sumelor restante, respectiv 68%. Valoarea sumelor restante ar fi fost, probabil, mult mai mare dacă moneda naţională nu s-ar fi întărit în raport cu euro.

Din cele 969.651 de persoane fizice sau juridice care au credite la bănci, 222.374 au restanţe. Numărul persoanelor fizice şi juridice care aveau restanţe la creditele bancare la finele lunii februarie reprezenta aproape un sfert din totalul debitorilor înregistraţi. Acesta este şi motivul pentru care bancherii se opun aprobării legii falimentului personal.

De altfel, analiştii agenţiei de rating Moody's estimează într-un scenariu optimist, că instituţiile de credit ar putea avea nevoie de suplimentarea capitalului cu 10%, iar aplicarea legii va determina băncile să fie cu mult mai prudente în privinţa creditării persoanelor fizice şi să majoreze dobânzile. "Băncile vor avea dificultăţi în ceea ce priveşte absorbţia şocului cauzat de această lege, iar implementarea ei ar putea submina situaţia financiară a instituţiilor de credit", se mai arată în raportul Moody's.

×
Subiecte în articol: economic