x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Femeile din „Secret Service”, luate la țintă de susținătorii lui Trump

Femeile din „Secret Service”, luate la țintă de susținătorii lui Trump

de Şerban Mihăilă    |    18 Iul 2024   •   06:40
Femeile din „Secret Service”, luate la țintă de susținătorii lui Trump
Sursa foto: Hepta

Pe fondul dezbaterilor aprinse pe tema inexplicabilei breșe de securitate, prin care Thomas Crooks a reușit să se apropie cu ușurință de Donald Trump, tot mai multe voci din tabăra conservatoare acuză cu vehemență Serviciul Secret al SUA de angajarea femeilor pentru misiuni ce prevăd protecția actualilor, foștilor și potențialilor președinți sau a unor demnitari de rang înalt. Chiar dacă s-au aruncat în bătaia focului pentru a-l proteja pe candidatul republicanilor în alegerile din noiembrie, angajatele „Secret Service”, a căror șefă - susțin gurile rele - este obsedată de diversitate și a fost aleasă de Jill Biden, soția președintelui american, au devenit în aceste zile ținta unor critici virulente.

Femeile sunt prea scunde, prea slabe - și, în unele cazuri, prea supraponderale - pentru a proteja pe cineva ca Trump, susțin numeroase personalități din tabăra conservatoare americană, care acuză Serviciul Secret al SUA (USSS) de practici de angajare „nebunești”. Aceste practici, susțin republicanii indignați, au fost foarte aproape să-l ucidă pe fostul președinte.

Mai multe femei pot fi văzute printre agenții îmbrăcați în costume negre și cu ochelari de soare, care s-au năpustit să îl protejeze pe Trump cu corpurile lor, în timp ce atacatorul a deschis focul la mitingul din Pennsylvania, de sâmbătă. Echipa de securitate îl împinge apoi pe fostul președinte de pe scenă, într-o mașină cu ajutorul căreia acesta este evacuat de la locul tentativei de asasinat.

Cu toate acestea, agenții, împreună cu șefa lor, Kimberly Cheatle - doar a doua femeie director al agenției federale însărcinate cu protecția actualilor, foștilor sau potențialilor președinți -, sunt prinși acum într-un foc încrucișat intens, declanșat de sincopele neașteptate ale USSS în cursul atacului ce ar fi putut avea consecințe catastrofale. 

De la Pepsi, la Casa Albă

„Nu ar trebui să existe nicio femeie în Serviciul Secret. Membrii acestor servicii ar trebui să fie cei mai buni și nicio femeie nu se poate numără printre cei mai buni în această meserie!”, a postat cunoscutul activist de dreapta Matt Walsh, pe platforma X.

„Nu-mi pot imagina că o angajată DEI de la @pepsi ar fi o alegere proastă ca șef al Serviciului Secret. #sarcasm”, a postat, sarcastic, și congresmanul republican Tim Burchett.

Burchett se referea la funcția anterioară a lui Cheatle, cea de director al securității globale pentru Pepsi, poziție pe care a deținut-o timp de mai mulți ani înainte de a reveni în Serviciul Secret, unde petrecuse anterior aproape trei decenii.

Cu expresia DEI - diversitate, echitate și incluziune - el a invocat unul dintre cele mai populare fronturi conservatoare în războaiele culturii ideologice: așa-numita „conștientizare” la locul de muncă, angajatorii încercând să își diversifice practicile de angajare, dincolo de bărbații albi.

Primele femei au depus jurământul ca agenți ai Serviciului Secret în 1971. „CBS News” a relatat, anul trecut, că agenția își propune să aibă 30% femei recrutate, până în 2030.

„Sunt foarte conștientă de faptul că trebuie să atragem candidați diverși și să ne asigurăm că dezvoltăm și oferim oportunități tuturor membrilor forței noastre de muncă, în special femeilor”, declara Cheatle pentru CBS, la vremea respectivă.

Contul conservator extrem de popular „Libs”, de pe TikTok, a citat acel interviu într-o postare care acuză, de asemenea, practicile de angajare ale agenției. Videoclipul a primit peste 10 milioane de vizualizări pe X.

„Rezultatele DEI. DEI a ucis pe cineva!”, preciza, la un moment dat, materialul respectiv, referindu-se la persoana omorâtă în timpul mitingului din Pennsylvania.

În numele diversității

Practicile de angajare bazate pe diversitate au fost accelerate în 2020, după ce uciderea lui George Floyd a determinat America să aibă o nouă abordare în privința rasismului și a incluziunii.

În ultimele luni, practicile au cunoscut însă o reacție de opoziție tot mai puternică din partea conservatorilor, care consideră că acestea dezavantajează pe nedrept angajații albi, în general, și bărbații albi, în special.

Chiar senatorul de Ohio J.D. Vance - noul coechipier al lui Trump în cursa pentru Casa Albă, din postura de candidat la vicepreședinție - a inițiat recent un proiect de lege pentru a elimina astfel de eforturi.

„DEI este rasism, pur și simplu. Este timpul să îl interzicem la nivel național, începând cu guvernul federal”, a scris el pe Twitter, luna trecută, atunci când a fost prezentat proiectul de lege.

Astfel de practici în cadrul Serviciului Secret au fost analizate încă din luna mai, când Congresul a lansat o anchetă, după ce o femeie-agent, din echipa vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, ar fi intrat într-o altercație cu colegii săi.

Incidentul a stârnit îngrijorări cu privire la angajarea acestui agent, a declarat președintele Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților, James Comer, republican din Kentucky, într-o scrisoare adresată lui Cheatle - mai exact, dacă lipsa de personal „a determinat agenția să reducă standardele mai stricte ca parte a unui efort de diversitate, echitate și incluziune”.

Ca răspuns la scrisoarea lui Comer, purtătorul de cuvânt al USSS, Anthony Guglielmi, a declarat presei americane că angajații Serviciului Secret „sunt menținuți la cele mai înalte standarde profesionale (...) agenția nu a coborât niciodată aceste standarde”.

Cheatle a respins solicitările de demisie, după tentativa de asasinat asupra lui Trump, iar agenția ei a fost de acord să coopereze cu o comisie independentă de anchetă, constituită la cererea președintelui Joe Biden.

Comer a anunțat, de asemenea, că Cheatle se va prezenta în fața unei comisii a Congresului, pe 22 iulie, pentru o audiere privind tentativa de asasinat.

Biden - apărat de o unitate din care făcea parte Cheatle în perioada când actualul lider american era vicepreședinte - a declarat pentru NBC News că se simte „în siguranță cu Serviciul Secret”, deși este de acord că rămâne o „întrebare deschisă” dacă membrii USSS ar fi trebuit să anticipeze atacul.

Atunci când Trump și-a făcut prima apariție publică după împușcături, luni, la Convenția Națională Republicană din Milwaukee, el părea să fie înconjurat de o echipă de bărbați din cadrul Serviciului Secret.

„Așa se protejează un președinte!”, a postat imediat comentatorul conservator Rogan O'Handley pe X. „Trump primește acum echipa de elită a Serviciului Secret!”, a adăugat el.

 

×