x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 3 schimbări esențiale pe care le poți face în casa ta pentru un consum de energie eficient

3 schimbări esențiale pe care le poți face în casa ta pentru un consum de energie eficient

09 Dec 2022   •   17:35
3 schimbări esențiale pe care le poți face în casa ta pentru un consum de energie eficient
Sursa foto: Shutterstock.com

Un consum de energie eficient poate fi obținut prin luarea unor decizii responsabile, fără a fi nevoit să îți impui restricții sau să scazi calitatea vieții. Descoperă ce schimbări esențiale poți face în casa ta pentru un consum de energie eficient.

1.Alege să izolezi locuința

Cele mai mari pierderi de căldură se produc prin pereți, întrucât aceștia au contact direct cu mediul extern și temperaturile scăzute. Din acest motiv, principala metodă pentru un consum responsabil de energie electrică și care are un efect major și în protecția termică este izolația locuinței. Aceasta poate fi făcută cu ajutorul mai multor tipuri de materiale.

Iată care sunt cele mai populare:

  • izolația cu polistiren – asigură protecție sporită contra frigului și nu încarcă pereții în mod excesiv. Polistirenul are un caracter impermeabil și se fixează cu ușurință, astfel că procesul de izolație a locuinței poate fi destul de rapid.
  • izolația cu spumă poliuretanică – are avantajul de a nu permite infiltrațiile prin acoperiș datorită componenței lichide a spumei. Aceasta poate veni în completarea izolației cu polistiren, dar poate fi și o metodă eficientă de izolație a locuinței prin interior.
  • izolația cu vată bazaltică – o metodă ecologică de protecție termică. Componentele naturale ale vatei bazaltice permit peretelui să respire, oferind în același timp protecție împotriva mucegaiului și condensului.

O izolație termică de calitate elimină pierderile de căldură până la 75%, astfel încât tu să te bucuri de confort termic pe toată durata iernii și de un consum de energie eficient. Informează-te corespunzător cu privire la ce izolatie termica se potriveste casei tale și fă alegeri smart de consum.

2.Alege corpuri de iluminat de exterior cu senzor

Atunci când locuiești la casă, cu siguranță, te folosești de câteva corpuri de iluminat de exterior, indiferent că sunt plasate pe fațada casei sau pe alei. Dacă îți dorești să obții un consum mai bun de energie, poți opta pentru înlocuirea corpurilor de iluminat convenționale cu cele cu senzor.

Senzorii pot să reacționeze la mai mulți factori externi, precum:

  • radiația infraroșie emisă de corpul uman;
  • intensitatea luminii.

 

Spre deosebire de cele convenționale, corpurile de iluminat de exterior cu senzor se aprind și consumă energie doar în momentul în care detectează mișcare sau scăderea intensității luminii de afară. Mai mult decât atât, există și surse de iluminat exterioare cu senzor solar, avantajul acestora fiind faptul că ele se alimentează cu energie electrică de la soare, astfel încât consumul de energie pentru funcționarea lor este zero.

3.Înlocuiește becurile convenționale cu cele LED

În special când locuiești la casă, o bună parte din costurile cu energia electrică sunt generate de folosirea becurilor nepotrivite, deoarece spațiul care trebuie iluminat este mai mare decât într-un apartament.

Dacă te întrebi de ce becurile convenționale au un impact mare asupra consumului de energie electrică, ei bine, este simplu: 90% din energia electrică ce străbate becurile incandescente este convertită în căldură și doar 10% devine lumină. În schimb, prin folosirea becurilor cu LED, 100% din energie se transformă în lumină.

Potrivit Energy Policy Group (EPG), iată și alte avantaje ale becurilor cu LED:

  • consumă cu până la 80% mai puțină energie decât becurile obișnuite, cu incandescență;
  • produc mai puține deșeuri, pentru că pot fi schimbate după perioade de timp foarte lungi;
  • durata de viață a unui bec cu LED poate fi și de 50.000 de ore, echivalentul a 50 de becuri cu incandescență.

Alegerea unei izolații potrivite pentru locuința ta, a corpurilor de iluminat cu senzor, dar și înlocuirea becurilor convenționale sunt câteva dintre cele mai importante decizii pe care le poți lua pentru a obține un consum eficient de energie în locuința ta, indiferent că stai la casă sau într-un apartament de bloc.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

×