x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 4 scenarii de economisire prin asigurarea de viață și economisire pentru tine și copilul tău

4 scenarii de economisire prin asigurarea de viață și economisire pentru tine și copilul tău

28 Mar 2023   •   16:06
4 scenarii de economisire prin asigurarea de viață și economisire pentru tine și copilul tău

Întrebarea la care răspundem astăzi e “de ce să economisesc cu ajutorul unei asigurari de viață cu plan de economisire inclus pentru copilul tau și nu pe cont propriu?”

Răspunsul scurt la întrebare e: pentru că nu doar strângi bani pentru viitor, cum sunt studiile celui mic sau pasiunile lui, ci ai și acoperire în caz de îmbolnăvire, spitalizare, intervenții chirurgicale pentru copil dar și protecție pentru părinte în caz de șomaj, la care se adauga acoperire pentru situația la care nu vrea să se gândească nici un părinte, decesul tău. Lucruri pe care un cont simplu de economii nu ți le poate aduce. În plus, ai și o flexibilitate mai mare, iar sumele care se strâng până la finalul contractului îi pot fi de mare ajutor adolescentului de mâine. Citește în continuare ca să vezi cât poți economisi pentru viitorul copilului în 4 scenarii diferite, toate calculate cu ajutorul simulatorului  de pe site și luând în considerare condițiile asigurării PRIMA.

Scenariul 1: Asigurare din ziua zero, puțin și sigur

Să presupunem că ai devenit părinte de curând. Îți dorești, desigur, să faci totul pentru copilul tău, inclusiv să îi asiguri un viitor bun chiar dacă tu pățești ceva. În același timp, cheltuielile cu un nou-născut cresc în fiecare zi aproape mai mult decât crește bebelușul. Și atunci îi faci celui mic o asigurare  cu plan de economisire care să-i dea un start bun în viață și protecție pentru tine, prin asigurarea de viață. Pui deoparte alocația acestuia, și economisești bani pentru studiile celui mic, și, pe de altă parte ai asigurare de viață pentru tine. În cazul celui mai sumbru scenariu în care copilul rămâne fără tine, asigurarea PRIMA reprezintă un scut de protecție pentru copil, iar acesta primește suma asigurată garantată la sfârșitul contractului exact așa cum ai planificat de la început.  

De exemplu, devii părinte la 30 de ani și începi să economisești cu asigurarea PRIMA echivalentul alocației lunare pe care copilul o va primi până la 18 ani, adică aproximativ 250 lei/lună chiar din primele luni de viață ale celui mic, la majorat îi poți face cadou copilului tau peste 57.000 lei, bani pentru studii, susținerea unei pasiuni sau poate startul propriei afaceri.

Ce poți face  cu 55.000 lei? Să ne imaginăm că cel mic decide să fie avocat. Costul unui an de studii la Universitatea de Drept din București este de aproximativ 5.000 lei. Ceea ce înseamnă că suma economisită ar acoperi întreg costul celor 4 ani de studii de licență, și ceva în plus.

Scenariul 2: PRIMA din prima zi de școală

Primele zile de școală ale celui mic n-o să le poți uita niciodată. Emoții, colegi noi, dorința de a învăța, un nou început atât pentru copilul tău, cât și pentru tine... Poate fi unul dintre momentele cheie în care te hotărăști să investești pentru studiile copilului și să închei o asigurare cu plan de economisire pentru cel mic. 

Așa că poate fi o idee bună  să renunți la o sesiune de shopping lunară  și să economisești pentru cel mic. Să ne imaginăm că ești un părinte d 35 de ani și decizi ca la vârsta copilului de 5 ani să închei o asigurare PRIMA, prin care economisești 500 lei/lună, timp de 13 ani. La maturizarea contractului, se vor fi adunat peste 81.000 lei. Viitorul studiilor celui mic e aranjat până la facultate, însă clasa întâi trebuie pusă doar puțin pe pauza din cauza unei intervenții chirurgicale și spitalizare pentru o afecțiune specifică copilăriei: extirparea polipilor nazali. Când primești nota de plată de la spitalul privat…6.000 lei. Mai mult decât ai contribuit până acum pentru PRIMA. Sunt acoperiți? Da, sunt. Asigurarea PRIMA include până la 6.000 lei pe an pentru spitalizarea și intervenția chirurgicală a celui mic în caz de polipi, amigdalită sau apendicită. Pentru că asigurarea PRIMA include și protecție pentru cel mic, prin pachetul de intervenții chirugiale și spitalizare pentru situații specifice perioadei copilăriei..

Scenariul 3: Un cadou înainte de adolescență

Încetul cu încetul, în casa ta începe să se contureze un tânăr adult cu pasiunile și visele lui. Iar ideea studiilor în străinătate se conturează și ea tot mai clar. Simți și știi: copilul tău contează pe tine să-l ajuți să trăiască viitorul așa cum și-l imaginează.

Vârsta de 14 ani este încă o vârstă bună să accesezi o asigurare pentru copil cu plan de economisire. Dacă vrei să strângi banii pentru studii universitare, poți plăti 500 lei/lună și, până cel mic face 21 de ani (perioada minimă pentru care poate fi încheiată asigurarea este de 7 ani), se vor fi adunat 40.500 lei.

În plus, dacă oricând pe parcursul contractului rămâi fără job, poți să stai mai liniștit. Pasiunile copilului tău nu vor trebui puse pe pauză din această cauză. Pentru că prin asigurarea PRIMA ai acoperire în caz de șomaj, care îți oferăbanii necesari pentru activitățile copilului tău, respectiv până la 2.400 lei/lună pentru 3 luni.

Sau poate micul tău adolescent are spirit antreprenor și se vede având propria lui afacere. Cu 500 lei lunar, în 10 ani contractuali polița PRIMA îi poate aduce peste 60.000 lei. Orientativ, e bine să știi că 25% dintre tinerii care și-au început o afacere au făcut-o cu 5.000$, adică în jur de 23.000 lei.

Scenariul 4: Mama și tata contribuie separat 

“Fericiți până la adânci bătrâneți” ne-am dori cu toții să fim, dar uneori pur și simplu nu e să fie. Părinții se mai despart. Dorința și datoria de a avea grijă de copil rămân însă la amândoi.

Să presupunem că fiecare dintre părinți decide să încheie separat câte o poliță de asigurare cu plan de economisire pentru copilul lor de 10 ani. Pentru că da, cu asigurarea PRIMA un copil poate fi beneficiarul mai multor polițe. Iar fiecare dintre asigurați – în cazul acesta, mama și tata  – accesează  aceleași beneficii de asigurare. Mama contribuie cu 300 lei/lună timp de 10 ani, iar tata cu 450 lei/lună timp de 8 ani. La încheierea contractului făcut de tata, la 18 ani, copilul va avea la dispoziție peste 42.000 lei. Iar peste 2 ani, când ajunge la maturitate și polița făcută de mama, mai încasează aproape 35.000 lei, bani pentru studii sau începerea unei afaceri.

Este bine să știi că fiecare dintre părinți poate încheia una sau mai multe asigurări pentru același copil.

Care e scenariul tău?

Acum gândește-te cât și pentru cât timp ai putea investi tu într-o asigurare cu plan de economisire pentru copilul tău. Cu ajutorul calculatorului PRIMA, poți face o simulare încât să descoperi varianta potrivită pentru voi. Iar dacă găsești echilibrul perfect, poți face asigurarea direct online, simplu. Și nu uita: îți stăm oricând la dispoziție pentru mai multe informații despre oricare dintre produsele Eurolife FFH aici.

×