x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 7 sfaturi financiare care îți pot îmbunătăți starea de bine

7 sfaturi financiare care îți pot îmbunătăți starea de bine

29 Mar 2023   •   16:05
7 sfaturi financiare care îți pot îmbunătăți starea de bine

Una dintre marile întrebări legate de fericire, în special în contextul muncii, este dacă banii te pot face mai fericit. Răspunsul scurt: da. Un venit cu multe zerouri îți influențează calitatea vieții; se va reflecta în toate aspectele vieții cotidiene, de la tipurile de alimente pe care le mănânci până la casa în care locuiești și cheltuielile pe care le faci.

Banii contribuie la fericire atunci când ne ajută să ne satisfacem nevoile de bază, dar, dincolo de un anumit nivel, mai mulți bani nu ne aduc neapărat mai multă fericire. Însă a fi fericiți în privința finanțelor este o provocare cu care aproape toți ne confruntăm. Acest lucru se întâmplă, deoarece banii reprezintă o sursă semnificativă de stres.

 

Continuă să citești pentru a afla câteva sfaturi ce ți-ar putea simplifica perspectiva financiară, ți-ar putea îmbunătăți starea de bine și te-ar putea ajuta să progresezi.

1.Economisește pentru situații de urgență

Pregătirea pentru situații neprevăzute înseamnă să ai un plan. Crearea unui cont de urgență te poate ajuta să treci peste o problemă ce se răsfrânge asupra finanțelor tale.

 

Valoarea acesteia ar fi ideal să corespundă sumei veniturilor pe 3 luni. Depozitează acești bani într-un cont separat, destinat exclusiv urgențelor.

 

Începe să pui deoparte pentru fondul de urgență chiar și o sumă mică. Este în regulă să economisești încet, dar fă-ți un obicei din a economisi câte ceva în fiecare lună.

2.Stabilește un buget

Creează un buget bazat pe valorile tale. A avea un buget personal poate avea un impact pozitiv asupra bunăstării tale emoționale. S-ar putea să nu fie tocmai simplu să-l întocmești, dar trebuie să știi că a avea un buget stabilit reduce stresul, anxietatea, frustrarea și promovează sentimente de control, încredere și siguranță.

 

Creează un buget conectat la valorile tale personale și la obiective bine definite. Ia în considerare cheltuielile care susțin atât fericirea pe termen scurt, cât și pe termen lung.

 

De exemplu, ia în calcul o ieșire săptămânală la restaurant pentru a investi în relația ta, dar adaugă și o rubrică dedicată pensiei și economiilor de urgență.

3.Nu cheltui mai mult de 30% din venitul tău pentru costurile totale ale locuinței

Există sintagma reală pentru momentul în care cheltui mai mult de 30% din venitul tău pe costurile aferente locuinței, și anume „stres imobiliar”.

 

Indiferent dacă locuiești în chirie sau deții o locuință, este recomandat să nu cheltui mai mult de 30% din venit pe chirie sau rată, utilități, asigurări, taxe de proprietate, taxe, reparații și întreținere combinate.

 

Așadar, dacă ai achiziționat o locuință cu credit și observi că rata a crescut considerabil, ai putea apela la opțiunea de refinantare credit ipotecar pentru a diminua presiunea creditului asupra finanțelor tale.

4.Gestionează-ți datoriile

Încearcă să te eliberezi măcar de o parte din datorii. Pe lângă impactul asupra bunăstării mintale, datoriile financiare îți pot afecta sănătatea fizică.

 

Începe cu pași mici pentru a reduce datoriile la niveluri ușor de gestionat. Ia în considerare mai întâi abordarea datoriilor sub 2.000 lei. Apoi, achită datoriile cu cea mai mare rată a dobânzii.

 

Dacă reușești să faci plăți suplimentare, acest lucru te poate ajuta să plătești mai puține dobânzi și să te stresezi mai puțin.

5.Protejează ceea ce contează

Majoritatea persoanelor care au o asigurare de viață spun că sunt mai puțin stresate, știind că familia lor este protejată financiar. Colaborarea cu un profesionist în asigurări pentru a obține o acoperire adecvată te poate ajuta să te simți în siguranță.

 

Cunoașterea diferitelor tipuri de asigurări, de la cele de sănătate și de viață la cele de răspundere civilă, îți oferă confortul psihic de a ști că ești acoperit în mod corespunzător.

6.Investește cel puțin 10% din venit pentru pensie

A fi pregătit financiar pentru pensionare ne oferă mai mult decât liniște sufletească. Asigurându-ți fericirea pe termen lung, tu, cel din prezent, vei sta mai liniștit.

 

Încearcă să investești cel puțin 10% din venitul lunar pentru pensie. Ia în calcul un depozit pentru aceste economii și încearcă să eviți retragerile anticipate.

7.Concentrează-te pe dezvoltarea carierei

Cariera poate contribui la satisfacția ta zilnică. Așadar, sporește-ți veniturile prin dezvoltarea abilităților și a relațiilor profesionale.

 

Pune accentul pe avansarea în carieră fie printr-un curs de certificare, fie prin dezvoltarea abilităților, fie prin evenimente de networking. Oricare dintre acestea îți poate îmbunătăți semnificativ bunăstarea mintală.

 

Dezvoltarea carierei ne ajută să înțelegem nu doar joburile care ne pot aduce cea mai mare satisfacție, ci și direcțiile către bunăstarea viitoare.

 

Așadar, banii sunt importanți pentru fericire. Un venit mai mare, de exemplu, ne poate oferi acces la locuințe mai sigure, la o asistență medicală și o nutriție mai bune, la un job satisfăcător și la mai mult timp liber.

 

Sursa foto:shutterstock.com

 

×