x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afaceri de 4 miliarde de euro au intrat în insolvenţă

Afaceri de 4 miliarde de euro au intrat în insolvenţă

de Daniela Ivan    |    02 Mar 2011   •   20:14
Afaceri de 4 miliarde de euro au intrat în insolvenţă

Insolvenţa este o afacere profitabilă în vremuri de criză, iar România nu poate face excepţie. Circa 34.000 de firme erau în insolvenţă la jumătatea anului 2010, din care peste 20.000 au intrat în această procedură de reorganizare chiar în timpul anului trecut, potrivit datelor oferite de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR). Aceste companii au o cifră de afaceri anuală de peste 4 miliarde de euro şi peste 100.000 de angajaţi. Printre ele se află şi branduri cunoscute care nu mai pot face faţă creditelor bancare la care s-au angajat în vremurile de creştere economică. Domeniile de activi­tate cele mai afectate sunt co­merţul cu amănuntul, dar şi distribuţia, dezvol­tatorii imobiliari, domeniul construcţiilor şi industria prelucrătoare. Din cele 34.000 de firme intrate în insolvenţă, jumătate activează în domeniul co­merţului cu amănuntul. La nivel naţional, ponde­rea firmelor care au reintrat în circuitul econo­mic în urma finalizării unei reorganizări judiciare a fost de sub 5%, dar rata de succes a crescut la peste 10%.
Vestea bună este că bancherii au devenit mult mai receptivi la idee reorganizării juridice, poate şi pentru că băncile îşi recuperează cea mai mare parte a datoriilor în cazul companiilor aflate in insolvenţă. "Băncile recuperează cea mai mare parte a datoriilor pentru că au şi garanţii pe creditele acordate, apoi statul, care din fondurile libere recuperează cu prioritate, în timp ce furnizorii îşi acoperă cea mai mică parte din creanţe", a declarat Andrei Cionca, managing partner la CITR, Acesta a mai adăugat că poziţia băncilor s-a schimbat semnificativ în ultima perioadă, fiind parteneri activi în gestiunea şi identificarea de soluţii, constatând probabil că insolvenţa este o soluţie viabilă în actuala conjunctură economică.

Specialiştii au identificat o serie de factori care au determinat multe firme să intre în procedura insolvenţei. "Ca urmare a crizei, cifra de afaceri a companiilor de retail pe care le gestionăm, ca vânzări pe metru pătrat, s-a redus cu 18%-36% faţă de nivelul dinaintea instalării crizei. Normal că acestea au intrat în insolvenţă pentru că marja lor de profit era de 3%-7%, iar cifra de afaceri s-a redus foarte mult", a spus Cionca. Printre factorii interni care au dus la intrarea în insolvenţă a firmelor se numără pierderea unor contracte importante, scăderea veniturilor societăţii într-un ritm mai rapid decât scăderea medie a pieţei, îndatorarea excesivă a societăţii, acumularea creanţelor neîncasate, nivelul pierderilor cumulate, costuri fixe ridicate sau pierderi ca urmare a înstrăinării unor active imobilizate sub valoarea contabilă. Vestea bună este că pentru 2011 practicienii în insolvenţă se aşteaptă ca numărul firmelor cu pro­bleme să scadă semnificativ. Ritmul de creştere a numărului firmelor care intră în insolvenţă va scădea în acest an, existând semnale de revenire a economiei şi luând în calcul statisticile din luna ia­nuarie, care arată reducerea semnificativă a procedurilor, potrivit lui Radu Lotrean, managing partner CITR. "Economia reporneşte. Piaţa este altfel în acest an faţă de începutul anului 2010. Băncile au acum disponibilităţi băneşti pe care ar trebui să le ducă în economie. Fundul prăpastiei a fost atins, urmează o creştere", a declarat Cionca.

×