Firmele care comercializează mărfuri în regim duty-free sunt obligate să lichideze stocurile de băuturi spirtoase şi produse din tutun în termen de 45 zile. Măsura este luată pentru a diminua contrabanda cu ţigări şi alcool din duty-free, având în vedere că peste 40% din marfa confiscată provine din aceste magazine.
Comerţul de alcool şi tutun în regim duty-free a fost interzis printr-un ordin al ministrului Finanţelor, intrat în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute."În termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a ordinului, operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activitatea de comercializare de mărfuri în regim duty-free vor lua măsuri în vederea lichidării stocurilor de băuturi distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase şi produse din tutun din magazinele duty-free autorizate, astfel încât la expirarea acestui termen să nu se mai comercializeze prin magazinele duty-free autorizate astfel de produse", se arată în ordinul ministrului Finanţelor, intrat în vigoare la 12 februarie 2010.
Pe lista mărfurilor care mai pot fi comercializate în regim duty-free au fost păstrate berea, băuturile răcoritoare, bijuteriile, produse alimentare, produse electrocasnice, electronice, digitale, parfumuri, accesoriile pentru birou, apa minerală, aparate de fotografiat şi de calcul de mici dimensiuni, articole de sport şi de voiaj, articole din blană şi piele naturală, articole din cristal, porţelan, lemn, metal (exclusiv mobilă), articole optice, artizanat, cartele telefonice, casete video şi audio, DVD-uri, cărţi, reviste şi ziare, ceasuri, brichete, instrumente muzicale, jucării, programe software, săpunuri, tablouri.
CONTRABANDA
În prezent funcţionează un număr de 50 magazine duty-free autorizate, dintre care 45 situate în 12 puncte de frontieră. Din analiza efectuată de Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor a rezultat că, în 2008, peste 40% din confiscările de ţigarete provin din magazinele duty-free (18,4 milioane ţigarete), tendinţă care s-a manifestat şi în primele luni ale acestui an (din 2,2 milioane ţigarete confiscate, peste un milion provin din magazine duty-free).
Un studiu comandat şi prezentat în luna mai 2009 de către producătorii JTI şi BAT releva că nivelul de consum de ţigarete contrafăcute din România va creşte pe termen mediu de la 8,5 miliarde ţigări pe an în prezent la 12,9 miliarde, reprezentând 33,7% din piaţa de profil, iar pe termen lung ponderea ar putea ajunge la 50,4% din total.
În studiu se arăta că magazinele duty-free sunt principali furnizori pentru comerţul ilicit de ţigarete, iar cele mai afectate zone de comerţul ilicit cu ţigarete sunt cele învecinate cu graniţele non-UE, respectiv cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova.