x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alianta patronilor

Alianta patronilor

24 Mar 2004   •   00:00

Patronii romani au strans randurile pentru a putea negocia cu reprezentantii Uniunii Europene.

Dupa 14 ani de capitalism, patronii romani au decis in sfarsit sa creeze o asociatie care sa le reprezinte interesele: Alianta Confederatiilor Patronale din Romănia (ACPR). Aceasta are ca membri fondatori: Confederatia Nationala a Patronatului Romăn (CNPR), Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romănia (CPISC), Confederatia Patronala a Industriilor din Romănia (CONPIROM), Asociatia Romăna a Bancilor (ARB), Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romănia (AOAR) si Initiativa Europeana a Mediului de Afaceri (IEMA).

„In ultimii ani, noi nu am reusit sa coagulam miscarea patronala din Romănia. Multi membri ai Confederatiei patronatului nu erau adevarati angajatori", a spus George Copos, presedintele CNPR.

Recunoastere internationala

Noua alianta va reprezenta tara noastra in Organizatia Internationala a Patronilor (OIP), fiind infiintata pe scheletul Confederatia Nationala a Patronatului Romăn (CNPR), care este membra in aceasta confederatie. Din acelasi considerent, Alianta Confederatiilor Patronale din Romănia este automat si membra in Uniunea Nationala a Patronilor Europeni. „Am platit o cotizatie de 40.000 de euro pe an", spune Copos. Pentru asta, CNPR isi va modifica statutul si va deveni o persoana juridica alcatuita din cei cinci membri carora li se vor mai adauga in perioada urmatoare inca doua-trei confederatii, potrivit lui Copos.

Structura democratica

ACPR va avea o conducere colegiala, sub forma unui Consiliu Director, al carui presedinte se va schimba prin rotatie la fiecare sase luni, a declarat Dinu Patriciu, presedintele IEMA si al grupului Rompetrol. El a mai spus ca noua structura va schimba reprezentativitatea miscarii patronale, in conditiile in care multimea organizatiilor existente in prezent nu a reusit sa formuleze puncte de vedere unitare.
Daniela Ivan


Al doilea pol patronal

Alte sase confederatii patronale s-au unit si au format ieri Uniunea Patronatelor din Romania. Din acest nou organism fac parte: UGIR 1903, UGIR, Patronatul Roman, Patronatul National Roman, Consiliul National al Patronilor din Romania, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. In acest moment, in Romania exista 11 organizatii patronale reprezentative la nivel national, insa, din cauza orgoliilor si a divizarii, nu au reusit sa apere interesele patronilor.

×
Subiecte în articol: economic