Firmele care introduc pe piata produse ambalate vor fi obligate sa colecteze si sa recicleze toate deseurile provenite de la marfurile respective.
Conform cerintelor de aderare, pana in anul 2007, Romania va trebui sa aiba implementat un sistem eficient de gestionare a deseurilor de ambalaje. Sistemul trebuie sa permita valorificarea unui procent de minimum 50% din greutatea deseurilor de ambalaje, reciclarea unui procent de minimum 25% din greutatea totala a materialelor de ambalaje continute in deseuri, cu un procent minim de 15% din greutatea fiecarui tip de material de ambalaj.Reglementari
Potrivit Hotararii de Guvern 349/2002 si a modificarilor ulterioare (aflate in circuitul de avizare pentru a fi aprobate de Executiv) - agentii economici care introduc pe piata produse ambalate, autoritatile administratiei publice locale precum si detinatorii de deseuri de ambalaje ( institutii publice dar si persoane fizice) au obligatia colectarii deseurilor de ambalaje in vederea reciclarii. Aceasta regula se aplica pentru agentii economici care introduc pe piata produse ambalate, cei care ambaleaza produse si nu in ultimul rand, societatilor care introduc pe piata ambalaje de desfacere. Realizarea obiectivelor de valorificare, respectiv reciclarea deseurilor de ambalaje se va putea face, fie individual, de catre agentii economici mentionati anterior sau prin transferarea acestei responsabilitati catre o persoana juridica, constituita numai in acest scop si autorizata de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.
Recuperare prin Eco-Rom
La sfarsitul anului trecut, un grup de companii romanesti si straine, care activeaza in domeniul producerii ambalajelor si a bunurilor ambalate, au constituit organizatia de recuperare a deseurilor - Eco-Rom Ambalaje SA. Aceasta are ca scop implementarea sistemului de colectarea a deseurilor denumit - âPunctul Verde". De asemenea Eco-Rom, pe baza de parteneriat cu autoritatile locale, societatile de salubrizare, transport, firme specializate in reciclare vor trebui sa indeplineasca si obiectivele ce decurg din legislatia actuala privind gestionarea deseurilor de ambalaje.
(CATALIN BUDESCU)
Doar 14 depozite de gunoi ecologice
In Romania se produc anual 9,578 milioane de tone de deseuri municipale. Din acestea 8,81 milioane de tone au provenit de la populatie, agenti economci, din parcuri, gradini, piete sau de pe strazi, 622.000 de tone au ca sursa domeniul constructiilor, iar restul provin din namolurile rezultate de la statiile de epurare orasenesti. In 2002, numai 7% din deseurile municipale au fost colectate pe categorii, pentru a putea fi reciclate. De altfel, principala optiune de eliminare a deseurilor este reprezentata de depozitare, aproximativ 95% din deseurile produse de orase ajungand la gropile de gunoi neecologice. In anul 2002 erau inregistrate 252 de depozite de deseuri municipale, din care doar 14 erau ecologice. Pana in 2019 Romania isi propune sa realizeze circa 50 de depozite ecologice, la nivel national. Tara noastra a solicitat o perioada de tranzitie de 10 ani, pana in 2019 pentru a inchide cele 235 de depozite neecologice, perioada de tranzitie urmand a fi negociata pentru fiecare gropa de gunoi in parte.