x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANAF: Veniturile colectate în PIB au crescut cu peste 20 miliarde de lei. Rambursările din TVA mai mari cu un miliard de lei

ANAF: Veniturile colectate în PIB au crescut cu peste 20 miliarde de lei. Rambursările din TVA mai mari cu un miliard de lei

14 Sep 2019   •   19:30
ANAF: Veniturile colectate în PIB au crescut cu peste 20 miliarde de lei. Rambursările din TVA mai mari cu un miliard de lei

Nivelul veniturilor colectate în PIB a crescut cu peste 20 miliarde de lei, în primele opt luni din acest an, față de perioada similară din 2018, iar rambursările de TVA s-au mărit cu peste un miliard de lei, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Mirela Călugăreanu.

În ceea ce priveşte raportul Comisiei Europene "Decalajul Fiscal la TVA", şeful ANAF a afirmat că tendinţele sunt de scădere în cazul României. "Este adevărat că gap-ul la TVA şi mai ales componenta de evaziune fiscală reprezintă un element important în activitatea agenţiei. Este de reţinut faptul că la nivelul anului 2017 gap-ul nu a mai crescut, iar tendinţele pentru anii care urmează sunt de descreştere. Pentru anul 2018 a fost estimată o scădere cu 3 puncte procentuale a decalajului la TVA".

Preşedintele ANAF a mai subliniat că instituţia a iniţiat o serie de acţiuni pe linia conformării, în special în zona de TVA. "Noi nu stăm. Adoptăm măsuri, acţionăm. Avem acţiuni pe linia conformării, mai ales în zona TVA. Am reconsiderat modul în care fiscul trebuie să acţioneze. Atât colegii de la Antifraudă, cât şi colegii de la Inspecţie Fiscală, care pot influenţa în mod direct conformarea voluntară, au iniţiat un număr semnificativ de analize de risc şi, în funcţie de acestea, au fost declanşate un număr însemnat de un acţiuni de verificare care au drept scop, nu aplicarea de sancţiuni, ci să-i ajutăm pe contribuabili să se conformeze. E normal să greşeşti. Legislaţia îţi oferă posibilitatea ca orice eroare să o rectifici. De asemenea, sunt proceduri destul de flexibile la partea de eşalonare la plată în vederea achitării acestor corecţii", a adăugat Mirela Călugăreanu.

Comisia Europeană a publicat, pe 6 septembrie, un raportul privind deficitul de încasare a TVA în statele membre. România a pierdut 29,299 miliarde lei (6,413 miliarde euro) în anul 2017 din neîncasarea unor venituri reprezentând taxa pe valoarea adaugată (TVA).
Totodată, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, 36% din veniturile din această taxă preconizate nefiind încasate în 2017. România este urmată de Grecia (34 %) şi Lituania (25 %). Cele mai mici deficite sunt în Suedia, Luxemburg şi Cipru, unde veniturile din TVA sunt deficitare în medie cu doar 1%. În termeni absoluţi, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 33,5 de miliarde euro, a fost înregistrat în Italia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: anaf