x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Anexarea Ucrainei la Gazprom

Anexarea Ucrainei la Gazprom

04 Mai 2010   •   00:00

Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, vrea să fuzioneze cu Naftogaz, compania care deţine gazoductele şI oleoductele din Ucraina.

Fuziunea celor două companii ar face ca statul ucrainian să deţină doar 6% din viitorul gigant, scrie presa rusă. "Realipirea Ucrainei la Gazprom" este titlul articolului din Kommersant.
Dmitri Peskov, consilier al premierului Vladimir Putin a declarat că dacă Gazprom va intra în posesiunea Naftogaz conducta va fi modernizată şi va exista garanţia alimentării cu gaz rusesc. Expertul ucrainean Valentin Zemleanski afirmă că Naftogaz are nevoie de investiţii, pe care i le va asigura compania rusă şi argumentează că dacă Ucraina va respinge această propunere, iar Gazprom lansează South Stream, atunci sistemul ucrainean 'va muri', scrie Vedomosti.
În schimb, materializarea acestei propuneri înseamnă că Gazprom va înghiţi întregul sistem de petrol şi gaze al Ucrainei, comentează Kommersant.
Moskovski Komsomoleţ arată că, în urma unei eventuale uniri a companiilor, Kievul ar avea dreptul să pretindă la doar şase la sută din noul holding, având în vedere proporţiile celor două.
Naftogaz este plină de datorii iar valoarea sa nu depăşeşte astăzi 10 la sută din capitalizarea de piaţă a companiei ruse Gazprom. Opoziţia ucraineană consideră că ţara este ameninţată să-şi piardă resursele şi independenţa.

DOI GIGANTI CARE AU NEVOIE UNUL DE ALTUL

Gigantul rus Gazprom extrage anual 18 la sută din volumul de gaz la nivel mondial. Statul deţine 50,002 la sută din companie. Veniturile ei au constituit în 2009 aproximativ 102 miliarde de dolari, iar profitul - 27 de miliarde. Compania deţine monopolul pe piaţa rusă la exportul de gaz şi are peste 376.000 de angajaţi.
Naftogaz aparţine 100 la sută statului ucrainean, a înregistrat în 2009 venituri de 10,95 miliarde de dolari şi un profit de 290 de milioane de dolari. Este operatorul sistemului de transport al gazului, cu o lungime de 39,8 mii de kilometri, prin care în 2009 au fost transportate 142 de miliarde de metri cubi de gaz. Deţine 233 de platforme de zăcăminte de petrol şi gaze, 74 de staţii compresoare, 13 depozite subterane şi 175.000 de angajaţi.

GAZUL ŞI ŞANTAJUL

Analistul pe probleme energetice Vladimir Socor scria în februarie că ofertele energetice făcute de Rusia statelor din zona Europei de Est au, de fapt, menirea de a presa Ucraina să-i cedeze sistenul de transport al gazelor. Acesta este un adevărat "călcâi al lui Ahile" pentru Gazprom, Rusia şI Ucraina având mai multe diferende în privinţa gazelor în ultimii doi ani. Gazprom a oprit de mai multe ori furnizarea de gaze către vestul Europei din cauza faptului că Naftogaz nu plătea datoriile. Concomitent, Rusia a demarat proiectul South Stream, un gazoduct care ar trebui să ocolească Ucraina prin Marea Neagră, până în Bulgaria. Ramura nordică ar trece prin Serbia, Ungaria şI Austria iar cea sudică prin Grecia, marea Mediterană şI Italia, la partenerii ENI. În februarie, Rusia a invitat România să se alăture South Stream. De asemenea, inclusiv Turciei I s-a făcut ofertă de a intra în proiect. Socor crede că toate aceste manevre ţinteau cedarea controlului de către Ucraina pentru sistemul de gaze.

"MAREA NEAGRĂ, LAC RUSESC"

Câştigarea alegerilor din Ucraina de către Vladimir Ianukovici, cunoscut pentru poziţia sa pro-rusă, a deschis calea extinderii influenţei ruse. Săptămâna trecută, Ianukovici tocmai ce a semnat prelungirea acordului de staţionare a flotei ruse a Mării Negre la Sevastopol până în 2042. Precedentul contract expira în 2017 iar fostul preşedinte Viktor Yushcenko ameninţa cu majorarea chiriei sau chiar încetarea contractului.

×
Subiecte în articol: redactie