x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Antimafie - Seres, in razboi cu hotii de combustibil din conducte

Antimafie - Seres, in razboi cu hotii de combustibil din conducte

01 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC
Ministrul Economiei deschide lupta cu retelele mafiote care controleaza furturile de combustibil.

Gaura de 50 de milioane de dolari

Circa 100.000 de tone de produse petroliere au disparut din conductele Petrotrans cu ajutorul unor persoane din conducerea societatii.
ADRIAN N. IONESCU

CERCETARI. Codrut Seres a trimis PNA dosarul in care apar Nicusor Constantinescu, Ion Draica si Dumitru Martin, fratele fostului prefect de Constanta
Ministerul Economiei si Comertului a constatat lipsa a circa 100.000 de tone de produse petroliere, cu ocazia inventarierilor executate pentru preluarea unor active ale Petrotrans de catre Conpet, a declarat ieri Codrut Seres, ministrul de resort.

PIERDERI. Intr-un inventar realizat la data de 1 iulie 2004 apare o pierdere de 14.000 de tone, insa la data de 11 august 2004, cand a fost refacut inventarul, lipseau 96.730 de tone de produse petroliere, cu o valoare totala de circa 1.500 de miliarde de lei, a adaugat Seres. Gaura produsa societatii se ridica la circa 50 de milioane de dolari. Consiliile de administratie ale Petrotrans si Conpet vor fi inlocuite.

La randul sau, seful Corpului de control al ministrului Economiei, Madalin Bors, a spus ca din declaratiile gestionarilor rezulta ca anumite persoane din conducerea Petrotrans "au sugerat" sa nu fie trecute in inventar cantitatile reale de produse petroliere existente. Potrivit declaratiilor gestionarilor, inventarele efectuate pana la data de 1 august 2004 nu au fost conforme cu realitatea, iar directorul tehnic de la acea data, Galca Ion, a sugerat gestionarilor sa nu treaca in documente cantitatea exacta a pierderilor.

FILIERA. Pe baza cercetarilor efectuate s-a stabilit faptul ca inventarele nu au fost legale, intrucat stocurile de produse petroliere existente in conducte s-au determinat pe baza declaratiilor pe proprie raspundere a gestionarilor, si nu pe aplicarea unor metode cunoscute de masurare a debitelor, a precizat Seres. Verificarile efectuate de Corpul de control al ministrului Economiei ridica ipoteza existentei unei posibilie filiere pentru valorificarea produselor petroliere sustrase din conductele Petrotrans, prin intermediul unor benzinarii particulare.

CERCETATI. Printre numele persoanelor posibil implicate se numara fostul director tehnic al Petrotans, Galca Ion, si Constantin Moise, gestionar-sef la depozitele din Constanta ale societatii. In prezent, Ion Galca ocupa postul de consilier al directorului general al Conpet, fiind si director interimar al Petrotrans.

RETEAUA
Printre persoanele care au detinut sau detin statii de distributie asociate cu reteaua de valorificare a produselor disparute de la Petrotrans se numara Dumitru Martin, fratele fostului prefect de Constanta, Ion Draica, si Nicusor Constantinescu, asociat la o firma de paza si membru al Consiliului Judetean Constanta. Seres a spus ca a inaintat Parchetului National Anticoruptie si Inspectoratului General al Politiei - Directia Investigare a Fraudelor rezultatele verificarilor Corpului de Control. Ancheta a fost initiata de fostul Corp de control al MEC.

PROCES
Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a anuntat ca il va da in judecata pe ministrul Economiei, Codrut Seres. Daunele materiale solicitate se cifreaza la un miliard de euro. Presedintele CJC a precizat ca nu a facut niciodata afaceri cu carburanti si nici nu a detinut statii de benzina in Constanta.
×
Subiecte în articol: economic petrotrans şereş