x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Anunț al Băncii Centrale a Elveției. Ce decizie a luat cu privire la moneda digitală

Anunț al Băncii Centrale a Elveției. Ce decizie a luat cu privire la moneda digitală

11 Noi 2022   •   12:19
Anunț al Băncii Centrale a Elveției. Ce decizie a luat cu privire la moneda digitală
Sursa foto: Hepta

Banca Națională a Elveției (SNB) nu introduce criptomoneda (CBNC) pentru populație, spune un membru al Consiliului Director al instituției, citat de Reuters.

"Am adoptat o poziţie destul de fermă", a declarat Andrea Maechler, explicând că această decizie ar determina populația să deschidă conturi în cripto la banca centrală ori la bănci comerciale iar dacă se "îngrijorează sau se enervează pe o anumită bancă, ar putea transfera banii peste noapte la Banca Naţională a Elveţiei".
"Astfel de decizii s-ar adăuga multitudinii de riscuri şi volatilităţi ale sistemului, de care nu avem nevoie", a precizat acesta. 

Totodată, dobânda cheie ar putea fi majorată din cauza inflației mari, spune oficialul SNB, deși este cea mai mică din Europa, de numai 3% în octombrie 2022. În prezent, dobânda cheie este de 0,5%.

"Nu este exclus ca, pe baza evoluţiilor şi noilor date, să fie necesare noi creşteri ale dobânzilor, pentru a asigura pe termen mediu stabilitatea preţurilor. Este important să facem o evaluare generală a datelor pe care le vom avea înaintea şedinţei de politică monetară din decembrie", a declarat Andrea Maechler.

SNB se așteaptă ca inflația să scadă la 2% în 2023. 

În SUA inflația a ajuns la 7,7% iar în zona euro la 10,7%. 

 

×