x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aproape jumătate din preţul unei beri se duce la buget

Aproape jumătate din preţul unei beri se duce la buget

de Daniela Ivan    |    23 Oct 2012   •   18:13
Aproape jumătate din preţul unei beri se duce la buget

Bugetul poate să strângă bani buni dacă adună puţin de la mulţi. Acest principiu a fost demonstrat de berari care au vărsat la buget numai din accize peste 600 de milioane lei în acest an. "Piaţa berii a demonstrat că se poate ca un nivel foarte redus de acciză să asigure un volum mare de acciză colectată printr-o securizare fiscală a domeniului", a declarat Doru Dudaş, directorul Direcţiei Legislaţie Cod Fiscal din Ministerul Finanţelor.

Deşi acciza din România este la minimul permis de legislaţia europeană, un român trebuie să muncească 25 de minute pentru a-şi cumpăra un litru de bere, pe când media europeană este de 8 minute. "În prezent acciza reprezintă 15% din valoarea medie a unui litru de bere ieşit din fabrică, iar taxele către buget însumează 45% din preţul de vânzare”, a declarat Constantin Bratu, directorul general al asociaţiei Berarii României. Acesta a mai precizat că piaţa berii din România ar putea creşte cu câteva procente în acest an, faţă de volumul de 17 milioane de hectolitri înregistrat anul trecut.

O reducere de accize ar putea reprezenta o soluţie şi pentru creşterea gradului de conformare la plată în cazul altor produse accizabile. Dudaş a estimat că în cazul băuturilor spirtoase colectarea se află la mai puţin de 50% din nivelul care ar trebui încasat, însă accizele la alcool etilic sunt de 750 de euro/hl de alcool pur, mult peste acciza minimă solicitată de directiva europeană, de 450 de euro/hl de alcool pur, în timp ce la bere se află la nivelul minim acceptat în UE, de 0,748 euro/hl/1 grad Plato. Veniturile din accizele pe bere au însumat 522 de milioane lei in 2009, 553 milioane lei în 2010, 580 milioane lei în 2011 şi se estimează că vor depăşi 600 de milioane lei în 2012. 

×