x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aproape jumătate din PUG-uri sunt vechi şi trebuie reactualizate

Aproape jumătate din PUG-uri sunt vechi şi trebuie reactualizate

19 Feb 2010   •   00:00

45% din Planurile Urbanistice Generale (PUG) au fost elaborate înainte de anul 2000 şi trebuie să fie reactualizate, potrivit Ministerului Dezvoltării, care a iniţiat un proiect de modificare şi completare a normelor metodologice privind finanţarea elaborării acestora.

"Din analizele efectuate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) se constată ca 45% din Planurile Urbanistice Generale au fost elaborate înainte de anul 2000 şi necesită de urgenţă o reactualizare", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern, elaborat de instituţie.

Proiectul vizează modificarea şi completarea normelor metodologice privind finanţarea elaborării şi actualizării planurilor urbanistice generale ale localităţilor şi a regulamentelor locale de urbanism, unul dintre cele mai importante programe de asigurare a instrumentelor de gestiune a teritoriului derulat de MDRT.

Programul, derulat în baza unor norme metodologice aprobate în 1996, vizează susţinerea autorităţilor administraţiei publice locale în elaborarea de reglementări urbanistice la standarde europene.

"Este necesară existenţa unor norme metodologice care să permită o mai mare eficienţă şi eficacitate a utilizării fondurilor aferente acestui program. Totodată, mai ales în contextul crizei financiare, în condiţiile imposibilităţii unei alocării suficiente în raport cu necesităţile şi solicitările din teritoriu, este necesară existenţa unor criterii obiective de prioritizare a localităţilor, aşa încât să se poată asigura obiectivele de coeziune economică, socială şi teritorială", se precizează în nota de fundamentare.

Autorii documentului notează că noul act normativ prevede măsuri menite să asigure creşterea eficienţei programului şi va determina îmbunătăţirea implementării şi monitorizării politicii de dezvoltare teritorială şi urbană durabilă şi integrată.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului gestionează şi implementează politica de dezvoltare urbană.

×
Subiecte în articol: redactie