Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a pus în vedere OMV, acţionarul majoritar al Petrom, să anuleze cumpărarea unei părţi din Petromservice pentru 328,5 milioane de euro.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a pus în vedere OMV, acţionarul majoritar al Petrom, să anuleze cumpărarea unei părţi din Petromservice pentru 328,5 milioane de euro.
AVAS consideră că valoarea de 328,5 milioane de euro bugetată pentru achiziţia Petromservice de către Petrom este prea mare. Instituţia a solicitat în instanţa anularea bugetului de investiţii revizuit pe 2007. Acesta a fost votat la Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din data de 27 noiembrie anul trecut, iar AVAS precizează că nu a fost informată corect cu privire problemele care au fost supuse dezbaterii la acea dată. Instituţia spune că a fost încălcat conţinutul obligatoriu al convocatorului pentru Adunarea Generală a Acţionarilor. Astfel, se precizează că AVAS i-a fost suspus spre aprobare “bugetul de investiţii revizuit pe anul 2007, în sumă de 3.865 milioane lei”, deşi în convocator se spunea “aprobarea investiţiilor Petrom pe 2007”.
PRIMEJDIE. De asemenea, se reclamă că a fost încălcat dreptul AVAS de a şti problemele supuse dezbaterii. “Aprobarea indirectă a proiectului «Pearl» în cadrul bugetului de investiţii revizuit pentru anul 2007 este, pe de o parte, contra interesului social, iar pe de altă parte, de natură a primejdui însăşi existenţa societăţii” se precizează într-un comunicat postat de AVAS pe propriul site. Sub numele de cod “Pearl”, AVAS spune că se află achiziţia Petromservice de către Petrom. Se mai precizează că pentru aceste investiţii cu un grad mare de risc “este necesară o expertiză tehnico-economică a proiectelor mari de investiţii aprobate, care să fie supuse aprobării AGA”.
“Pe termen scurt, valoarea mare a investiţiilor afectează nivelul profitului prognozat pe 2007 şi anii următori, reducând drastic dividendele datorate acţionarilor societăţii”. Se mai reproşează că valoarea de achiziţie a Petromservice este mare.
SCUMP. Petrom trebuia să achite 328,5 milioane de euro pentru divizia de servicii petroliere. Pentru comparaţie, compania austriacă a plătit în 2004 doar 668,8 milioane de euro pentru 33,34% din capitalul Petrom. Ulterior, a efectuat o majorare de capital până la a deţine 51% din titluri şi a vărsat diferenţa până la 1,5 miliarde de euro.
La data de 27 noiembrie 2007, ziua în care s-a întrunit Adunarea Generală a Acţionarilor Petrom, reprezentanţii celei mai mari companii din România precizau pentru Jurnalul Naţional că acţionarii minoritari au fost informaţi despre ceea ce se vota. AVAS deţine 20,63% din titlurile Petrom.
Trei luni de suspiciune
Încă din data de 27 noiembrie, când acţionarii Petrom s-au întâlnit pentru a decide revizuirea bugetului, zvonurile din piaţă au fost că banii au fost dirijaţi pentru cumpărarea Petromservice. Oficialii Petrom au negat acest fapt şi au replicat că plata pentru Petromservice se va face în 2008, după aprobarea tranzacţiei de către Consiliul Concurenţei. Astfel, plata se va reflecta în bugetul pe acest an. Reprezentanţii Petrom au completat că banii pentru care s-a votat în AGA sunt necesari pentru construirea instalaţiei de producţie la zăcământul de la Torceşti, modernizarea sondelor şi achiziţionarea de echipamente de reparaţii şi intervenţii. Acţionarii Petrom au aprobat la 27 noiembrie 2007 rectificarea bugetului, prin suplimentarea fondurilor pentru investiţii cu 114 milioane de lei (circa 31,5 milioane euro), la 3,865 miliarde lei (1,07 miliarde euro) şi redistribuirea către sectorul de explorare şi producţie, sume prevăzute iniţial pentru alte domenii de activitate. Potrivit unor surse din cadrul AVAS, în documentaţia pusă atunci la dispoziţie de către OMV se menţiona “proiectul Pearl” privind achiziţia Petromservice, însă în Hotărârea Adunării Generale din 27 noiembrie această sintagmă nu este menţionată. Până la finele anului trecut fusese plătit un avans de 30 milioane de euro din tranzacţie, iar până la începutul lui februarie 2008 Petrom a virat diferenţa de 298,5 milioane de euro.
Petrom neagă toate acuzaţiile
Achiziţia “a constituit o oportunitate întrucât integrarea
acestor servicii este estimată să aducă beneficii concrete companiei şi poate
duce la o scădere cu până la 10% a costurilor de producţie”, se arată într-un
comunicat al companiei condusă de Wolfgang Ruttensstorfer (foto). Petrom susţine
că a angajat două companii independente internaţionale pentru a face evaluarea.
Acţiunea în justiţie este “neîntemeiată, întrucât AGA a fost convocată şi s-a
desfăşurat cu respectarea legii”.
daniel.ionascu@jurnalul.ro