x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertisment privind curtemurele. Locuințe care nu beneficiază de despăgubiri

Avertisment privind curtemurele. Locuințe care nu beneficiază de despăgubiri

de Redacția Jurnalul    |    27 Feb 2024   •   19:30
Avertisment privind curtemurele. Locuințe care nu beneficiază de despăgubiri
Sursa foto: Victor Stroe

Circa 8 milioane de locuințe nu primesc despagubiri în cazul unui cutremur major. Doar 20% dintre gospodării au asigurare obligatorie.

Cifrele au fost analizate cu actori-cheie din domeniu la o conferință Antena 3 CNN, desfășurată la 47 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, când au murit 1.400 de oameni șisute de imobile din Capitală au fost distruse. 

Peste 50% dintre români se tem că un cutremur ori incendiu le va devasta locuința, însă 4 din 5 locuințe nu sunt protejate de asigurarea pe care românii sunt obligați să o încheie.

"Conform celei mai noi cercetări sociologice, unul din doi români se teme că la un moment dat locuința ar fi afectată de incendiu și cutremur. Tot timpul spunem că ok, nu se poate întâmpla, nu ni se întâmplă nouă cutremur. Din păcate nu este chiar așa.

Riscurile sunt pe lângă noi, ele se întâmplă, trebuie doar să le conștientizăm", a spus specialistul în asigurări generale UNSAR, Alina Bărbulescu.

Stăm și mai prost la asigurarea facultativă. Doar 17% dintre locuințele din România sunt asigurate cu tot cu bunurile din ele.

Atenție la riscuri

La conferința Antena 3 CNN "Ești sigur, nu ești singur" autoritățile au prezentat cea mai bună protecție în caz de cutremur.

"Este foarte frustrantă ideea de lege obligatorie și să ai seninătatea să te uiți în ochii cuiva să spui din 2008 este obligatoriu, dar 4 din 5 nu respectă. Dacă nu vine de la nivel local, nu se întâmplă nimic", a spus președintele Ligii Asociaților de Habitat, Mihai Mereuță.

"Este la fel de importantă prevenția ca și intervenția. Important este să putem să intervenim la consecințele unei catastrofe, indiferent care este motivul ei. Că este o explozie dintr-un motiv tehnologic, că este cutremur, că sunt inundații, că este o furtună majoră.

Partea de prevenire reduce riscul la dezastre, deci face intervenția noastră mai puțin necesară și este foarte important acest lucru și pe lângă prevenirea, bineînțeles să fim pregătiți la răspuns indiferent de contextul în care apare o situație de urgență", a afirmat șeful DSU, Raed Arafat.

Datele mai arată că 14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, ceea ce înseamnă 67% din populație.

În plus, 45% dintre infrastructurile esențiale de transport, energie, apă sau servicii sunt expuse riscurilor seismice.

×
Subiecte în articol: cutremur locuinţe despăgubiri