x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Azi se anunta castigatorul BCR

Azi se anunta castigatorul BCR

de Adrian N. Ionescu    |    20 Dec 2005   •   00:00
Azi se anunta castigatorul BCR

Castigatorul licitatiei pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi anuntat astazi, la ora 19:00. Pana la semnarea contractului, Guvernul mai trebuie sa obtina acordul SIF-urilor care detin actiuni la BCR.

Azi, la ora 19:00, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va anunta numele noului proprietar al BCR: Erste Bank (Austria) sau Millennium bcp (Portugalia). Contractul de privatizare va fi semnat miercuri, 21 decembrie, la Guvern in prezenta prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu. Castigatorul va prelua un pachet de 61,88% din actiunile BCR, o participatie de 36,88% aflandu-se in proprietatea AVAS, iar restul, de 25% plus doua actiuni, fiind detinut de BERD IFC. Statul va incasa aproximativ 60% din valoarea tranzactiei, estimata la peste trei miliarde de euro, restul sumei revenind BERD si IFC.

NEGOCIERI. Ultimele detalii ale contractului de privatizare a BCR urmau sa fie aduse aseara la cunostinta conducerilor celor cinci societati de investitii financiare (celebrele SIF-uri) de primul-ministru, in urma unei convocari de ultima ora. "Nu stiu de ce ne cheama, nu mi-a dat nimeni nici un detaliu", a spus Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. Nici Vasile Salapa, directorul general al SIF Oltenia, si nici alti lideri ai SIF-urilor nu cunosteau aceste detalii, potrivit declaratiilor lor.

MIZA. Dividendele primite de la bancile la care sunt actionare (BCR, BRD sau Bancpost) sunt principala sursa de venituri pentru cele cinci SIF, reprezentand in-tre 40% si 60% din totalul veniturilor din dividende. SIF-urile detin o proportie considerabila (30,12%) din actiunile BCR.

Statutul BCR prevede ca decizii majore, cum sunt schimbarea conducerii sau stabilirea strategiei de dezvoltare a bancii, nu pot fi luate decat cu acordul actionarilor care detin 75% din capital. Or, viitorul cumparator al BCR nu va obtine decat 62%, prin privatizare. In numele statului, AVAS a obtinut de la SIF-uri acordul ca pragul amintit sa scada, cu conditia ca BCR sa fie listata la Bursa in cel mult trei ani. Astfel, pretul pe care SIF-urile l-ar obtine pe actiunile BCR ar putea fi mai mare, in caz ca vor dori sa vanda, ca urmare a unei asteptate scaderi a dividendelor BCR dupa privatizare. Sau, daca nu, valoarea auditata a propriilor actiuni ar creste, de asemenea.

Pentru miercuri era anuntata o sedinta a Consiliului de Administratie al BCR, iar pentru joi, Adunarea Generala a Actionarilor, dar, potrivit conducerilor SIF, pe ordinea de zi nu figureaza inca viitorul statut al BCR, care sa elucideze dilema amintita.

RIVALITATE
Erste Bank (Austria) sau Millennium bcp (Portugalia) sunt cei doi ofertanti calificati pentru ultima etapa a procesului de privatizare. Selectia s-a realizat dupa o prima depunere de oferta la care au participat alte sapte institutii de reputatie internationala, prin- tre care Deutsche Bank AG, BNP Paribas, Banca Intesa sau KBC. Pretul reprezinta 90% din punctaj. Finalistii au fost anuntati la data de 26 octombrie, iar dupa o saptamana au fost demarate negocierile pentru elaborarea contractului de privatizare. Forma finala a fost aprobata la 11 decembrie.
×
Subiecte în articol: economic