x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca centrală va analiza îngrijorările bancherilor legate de modificarea Codului de procedură civilă

Banca centrală va analiza îngrijorările bancherilor legate de modificarea Codului de procedură civilă

de Daniela Ivan    |    21 Noi 2012   •   15:13
Banca centrală va analiza îngrijorările bancherilor legate de modificarea Codului de procedură civilă

Consiliul de Administraţie al BNR va analiza scrisoarea primită de la Asociaţia Română a Băncilor (ARB) privind îngrijorările bancherilor legate de intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă. Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 potrivit căruia pot fi elimine clauzele abuzive din toate contractele de credit ale unei bănci dacă un judecătorul le-a calificat astfel într-un  singur contract individual. Reprezentanţii ARB consideră că introducerea acestei legi începând din februarie 2013 ar aduce pierderi de sute de milioane de euro anual.
 “Hârtia se înregistreză la conducerea executivă, conducerea executivă dă o rezoluţie către Direcţia de Reglementare, pentru că la BNR este o direcţie de reglementare. Aici lucrurile vor fi întoarse pe o parte şi pe alta şi se va înainta un raport la conducerea executivă. De acolo va ajunge în Consiliul de Adiministraţie si abia apoi vom avea o rezoluţie. Până atunci eu nu pot să antuipez pentru că nu ştiu nici ce va scrie direcţia de reglementare, nici ce va decide Consiliul de Adimistraţie după ce va veni hârtia de la Direcţia de Reglementare”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Acesta a mai precizat că Banca Naţională a României nu are conferită prin lege iniţiativă legislativă, însă dacă se va constata că ARB are dreptate va putea solicita Ministerului de Finanţe să modifice legea.

“Este o chestiune de iniţiativă legislativă. BNR se poate implica în condiţiile în care va constata că ARB are dreptate, o eventuală rezoluţie a BNR ar fi o scrisoare adresată Ministerului de Finanţe pentru o iniţiativă legislativă, dar nu ştiu care va fi decizia şi cum se va hotărî în final”, a mai precizat Vasilescu. 

×