x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Mondială ne retrogradează

Banca Mondială ne retrogradează

25 Oct 2019   •   13:46
Banca Mondială ne retrogradează

România se află pe locul 55 din 190 de ţări, cu un scor de 73,3 puncte, în clasamentul „Doing Business 2020”, întocmit de Banca Mondială. Am coborât astfel trei poziţii faţă de ediţia trecută a topului, când am ocupat locul 52, dar cu mai puţine puncte, 72,30.

La uşurinţa de a face afaceri, România se situează în faţa unor ţări precum Italia (58), Bulgaria (61), Luxemburg (72) sau Grecia (79), dar este devansată de Maroc, Belarus, Republica Moldova, Serbia sau Rwanda. 

Ne situăm cel mai bine, locul 1, la indicatorul care măsoară uşurinţa cu care se fac tranzacţiile peste hotare, cu un scor de 100 de puncte pe o scară de la 0 la 100. Un alt indicator la care România se situează pe un loc bun, 19, este aplicarea contractelor. 

În schimb, România se află abia pe locul 157 când vine vorba de obţinerea de electricitate, având în vedere că este nevoie de 9 proceduri şi se poate aştepta până la 174 de zile pentru conectarea la reţeaua de curent electric.



România a făcut mai uşoară începerea unei afaceri, prin simplificarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA. De asemenea, a făcut mai puţin costisitoare achitarea de obligaţiile fiscale, prin eliminarea a cinci taxe şi contribuţii plătite de angajator. În acelaşi timp, România a introdus o nouă contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale plătită de angajator.

Raportul Băncii Mondiale

×