x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile americane ar putea avea nevoie de zeci de miliarde de dolari.

Băncile americane ar putea avea nevoie de zeci de miliarde de dolari.

de Daniel Ionaşcu    |    06 Iun 2011   •   11:54

Marile institutii financiare americane ar putea fi fortate sa isi creasca puternic rezervele de capital ca parte a unui plan discutat de Federal Reserve pentru a preveni o noua criza financiara, scrie Wall Street Journal.

Intr-un discurs de vineri, guvernatorul Fed Daniel Tarullo a sugerat ca institutiile in cauza ar putea primi ordin de a mentine rezerve care sa fie intre 8,4% sI 14% din activele lor, in functie de riscurile pe care le pun. Nicio decizie nu a fost luata in acest sens, insa nivelul de 14% este dublu fata de cei 7% stabiliti prin reglementarile Basel.

Primele 35 de banci cu active mai mari de 50 de miliarde de dolari se supun automat legii Dodd-Frank, care impune reglementari stringente marilor institutii financiare. Acum autoritatile vor sa gaseasca ce alte companii, altele decat bancile, ar avea nevoie sa-si mentina mari rezerve pentru a nu pune in pericol economia. Acestea pot fi marii asiguratori, ca AIG, mari fonduri speculative sau de investitii private, ori giganti imobiliari precum Fannie Mae sI Freddie Mac.

Daca aceste reglementari s-ar impune, Citigroup ar avea nevoie de 13 miliarde de dolari, Morgan Stanley - 4 miliarde, JP Morgan – 1 miliard de dolari, in vreme Goldman Sachs are in plus 4 miliarde de dolari, potrivit Bank of America Merrill Lynch. Calculele sunt facute la nivelurile actuale ale activelor.

×