x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile centrale nu mai au încredere în bani şi cumpără aur în disperare

Băncile centrale nu mai au încredere în bani şi cumpără aur în disperare

de Daniela Ivan    |    20 Noi 2011   •   21:00
Băncile centrale nu mai au încredere în bani şi cumpără aur în disperare

Aurul a ajuns la maxime istorice, in timp ce banii, atat leul, cat si euro sau do­larul, si-au pierdut din putere. Atat in­vestitorii, cat si bancile centrale din in­treaga lume cumpara aur pe banda rulanta si se uita chioras la bancnote a caror valoare poate intra la apa in orice moment.

In acest context, leul a atins vineri cea mai slaba cotatie in fata euro din acest an si se indreapta vertiginos spre pragul de 4,4 lei/euro. Probabilitatea ca leul sa piarda teren in continuare este ridicata, sus­tin analistii economici. Ei spun ca este destul de greu de facut o previzi­u­ne pe termen scurt, avand in vedere vo­la­tilitatea pietelor, insa perspectiva este una negativa.

"Atata timp cat in zona euro nu se va ajunge la o solutie, nu vom vedea leul pe un trend ascendent", a spus eco­nomistul Laurian Lungu.

Situatia din Romania este similara cu celelalte state din sud-estul Eu­ropei care sunt victime colaterale ale crizei datoriilor suverane din Eu­ro­pa. Investitorii, dar si bancile centrale nu mai au incredere in bani si s-au orientat spre aur, care a devenit ade­varata "moneda" de refugiu.

Cererea de aur la nivel global a cres­cut cu 6 procente in cel de-al trei­lea trimestru din 2011, raportat la aceeasi perioada din anul anterior. Cres­terea se datoreaza crizei datorii­lor din Europa, care i-a determinat pe investitori sa apeleze la aur ca o mo­da­litate de a-si proteja averea si im­pinge preturile catre un nou record. Cererea globala a crescut pana la 1.053,9 tone metrice, generand un record de 57,7 miliarde de dolari, se arata intr-un raport realizat de World Gold Council.

Mai mult, achizitiile de aur ale bancilor centrale au crescut in trimestrul al treilea de aproape sapte ori, la 148,4 tone, iar pe ansamblul anului ar putea ajunge la 450 de tone, maximul ultimelor patru decenii, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, citate de Financial Times. Asta inseamna ca bancile centrale nu mai au incredere in bani si prefera sa tina rezervele in siguranta in aur.

Reprezentantii Consiliului Mone­tar al Aurului au refuzat sa nominali­ze­ze bancile centrale aflate in spatele celei mai mari parti a achizitiilor, citand "restrictii de confidentialitate". Bancile centrale au devenit in ultimii doi ani printre cei mai importanti actori pe piata mondiala a aurului, insa foarte putine publica date despre evolutia rezervelor, noteaza Financial Times.

Bancile centrale au devenit cum­pa­ra­tori neti de aur in urma cu doi ani, dupa mai bine de doua decenii de van­zari masive, iar trendul a sustinut un avans al pretului pana la 1.920 de do­lari pe uncie troy, o crestere de sase ori intr-o perioada de zece ani.

Cererea de aur din partea bancilor cen­trale pentru 2011 a fost cea mai mare din 1970 pana acum.Banca Nationala a Romaniei are o rezerva de aur de 103,7 tone, care a ramas constanta din anul 2000 pana acum. Pretul au­ru­lui a crescut constant si a atins va­loa­rea de 1.923,10 dolari uncia, pe fon­dul spe­culatiilor privind agravarea cri­zei datoriilor din zona euro si al in­cetinirii economiei globale. Anul trecut, pretul aurului a crescut cu 30%, iar de la inceputul anului pana acum cu peste 35%.

×
Subiecte în articol: rezerva de aur a romaniei