x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile cresc dobânzile

Băncile cresc dobânzile

de Daniela Ivan    |    06 Feb 2008   •   00:00
Băncile cresc dobânzile
Sursa foto: capp photo /

Băncile vor majora în câteva săptămâni dobânzile la credite şi la depozite, ca o consecinţă a măsurii BNR de a creşte de la 8% la 9% do­bân­da de referinţă. Investitorii vor redescoperi România doar dacă inflaţia nu va de­pă­şi 9%.

Băncile vor majora în câteva săptămâni dobânzile la credite şi la depozite, ca o consecinţă a măsurii BNR de a creşte de la 8% la 9% do­bân­da de referinţă. Investitorii vor redescoperi România doar dacă inflaţia nu va de­pă­şi 9%.

Măsura de creştere cu un punct procentual – de la 8% la 9% – a dobânzii de po­litică monetară, luată de Banca Naţională a României (BNR), nu va putea fi ignorată de bănci, care vor decide majorarea do­bân­zilor la depozitele în lei, precum şi pe cele de la cre­ditele în lei şi în va­lu­tă. “Este un semnal prea puternic, până acum dobânda de referinţă creştea cu 0,5%, iar bancherii de­ci­deau să mai aştepte, să mai vadă ce se întâmplă. Acum este altceva, creş­te­rea este de un punct procentual şi este greu de ignorat”, ne-a declarat Mihai Bogza, preşedinte Bancpost. El a mai precizat că marea majoritate a băncilor va creşte dobânzile, însă acest proces durează câteva săp­tămâni, pentru că băncile au mul­te produse şi clienţii trebuie informaţi.

 

DOBÂNZI. Primul semnal a şi fost dat de Volksbank, care a majorat cu 1,5 puncte dobânda la credi­te­le auto şi ipotecare în lei, aflate în de­ru­lare, şi cu un punct procentual do­bân­da aplicată la împrumuturile noi din aceleaşi ca­tegorii. BRD nu ex­clu­de nici ea majorarea dobânzilor. “În acest moment, BRD studiază diferite variante legate de modificarea dobânzilor. Deciziile BNR sunt doar un singur element care in­flu­en­ţea­ză politica noastră. Mai există şi alte elemente la care trebuie sa privim cu atenţie, şi anume costul riscului şi costul resurselor. În eventualitatea unei măriri a do­bân­zilor la credite, vom asista pro­babil şi la o mărire a dobânzilor la depozite”, spune Petre Bunescu, directorul general adjunct al băncii. Din februarie, Banca Comercială Română a majorat şi ea dobânzile la creditele în lei şi euro cu 0,5% şi pe cele de la depozite cu 0,8%, însă nu se ştie dacă nu se va mai produce o nouă majorare acum, după semna­lul dat de BNR. Bancpost şi Alpha Bank au majorat şi ele dobânzile la de­po­zi­te, dar deocamdată nu şi pe cele de la credite. Certificatele de depozite de la Alpha Bank beneficiază de d­o­bânzi care ajung la 8% pentru scadenţa la şase luni. Mă­su­ra luată de BNR urmăreşte frânarea creditelor, însă analiştii sunt rezervaţi. Ei consi­deră că euro va rămâne principala monedă pentru împrumuturile ipotecare, finanţările în valută reprezentând acum circa 90% din soldul împrumuturilor. Potrivit bancheri­lor, creditele ipotecare vor re­prezenta principala destinaţie a îm­pru­mu­tu­rilor pentru populaţie, iar esti­mă­ri­le acestora indică un sold la sfâr­şi­tul anului viitor de cel puţin opt miliarde de euro, faţă de patru miliarde de euro la sfârşitul anului trecut.

 

ÎNCREDERE. Banca centrală urmăreşte şi o întărire a leului prin creşterea încrederii investitorilor în moneda naţională. Însă realizarea acestui obiectiv depinde foarte mult de nivelul la care se va situa inflaţia în prima parte a anului. “Contează ca investitorii să vadă că toate auto­ri­tăţile iau măsuri. Nu este suficient ca reacţia BNR să fie una pu­ter­­nică, este nevoie de o reacţie la fel de puternică din partea Guvernului”, a declarat Mihai Bogza.

În­tâm­plă­tor sau nu, ieri a avut loc o întâl­ni­re între premierul Călin Popescu Tă­riceanu, guvernatorul BNR, Mu­gur Isărescu, şi ministrul de Finanţe, Va­rujan Vosganian. Premierul a de­cla­rat că “Guvernul va derula în acest an o politică salarială pruden­tă, fără pomeni electorale, care să nu afecteze inflaţia, însoţită de reduce­rea cheltuielilor bugetare la unii or­do­natori principali de credite, pentru a evita derapajele înregistrate anul trecut”. El a mai arătat că politica economică din 2008 va fi una prudentă.

“Ne propunem ca, împreună cu banca centrală, să avem o politică prudentă, fără pomeni electorale, deşi este un an electoral. Trebuie să menţinem un echilibru între o inflaţie redusă şi un nivel al salariilor corelat cu productivitatea”, a spus Tăriceanu.

Riscurile salariale

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat că presiunea pe moneda naţională va creşte foarte mult dacă salariile vor creşte peste nivelul producti­vităţii. “Trebuie corelate salariile cu productivitatea, pentru că vedem un pericol major în spirala preţuri-salarii. Ştim din experienţa altor state: când spirala se declanşează este greu de stăpânit, se creează un cerc vicios din care toată lumea pierde”, a afirmat Isărescu. El a salutat intenţia Guvernului de a limita cheltuielile bugetare. “Vom limita cheltuielile bugetare la unii ordonatori principali de credite pentru dotări cu autoturisme, mobilier şi sedii, după ce am văzut derapajele produse anul trecut”, a arătat şeful Guvernului. “Scumpirea creditului va evita posibile excese şi nu va afecta echilibrul econo­mic, iar Guvernul va concentra şi chiar restrânge cheltuielile pe domeniile prioritare, pentru o creştere economică sustenabilă”, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

daniela.ivan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic