Băncile vor majora în câteva săptămâni dobânzile la credite şi la depozite, ca o consecinţă a măsurii BNR de a creşte de la 8% la 9% dobânda de referinţă. Investitorii vor redescoperi România doar dacă inflaţia nu va depăşi 9%.
Băncile vor majora în câteva săptămâni dobânzile la credite şi la depozite, ca o consecinţă a măsurii BNR de a creşte de la 8% la 9% dobânda de referinţă. Investitorii vor redescoperi România doar dacă inflaţia nu va depăşi 9%.
Măsura de creştere cu un punct procentual – de la 8% la 9% – a dobânzii de politică monetară, luată de Banca Naţională a României (BNR), nu va putea fi ignorată de bănci, care vor decide majorarea dobânzilor la depozitele în lei, precum şi pe cele de la creditele în lei şi în valută. “Este un semnal prea puternic, până acum dobânda de referinţă creştea cu 0,5%, iar bancherii decideau să mai aştepte, să mai vadă ce se întâmplă. Acum este altceva, creşterea este de un punct procentual şi este greu de ignorat”, ne-a declarat Mihai Bogza, preşedinte Bancpost. El a mai precizat că marea majoritate a băncilor va creşte dobânzile, însă acest proces durează câteva săptămâni, pentru că băncile au multe produse şi clienţii trebuie informaţi.
DOBÂNZI. Primul semnal a şi fost dat de Volksbank, care a majorat cu 1,5 puncte dobânda la creditele auto şi ipotecare în lei, aflate în derulare, şi cu un punct procentual dobânda aplicată la împrumuturile noi din aceleaşi categorii. BRD nu exclude nici ea majorarea dobânzilor. “În acest moment, BRD studiază diferite variante legate de modificarea dobânzilor. Deciziile BNR sunt doar un singur element care influenţează politica noastră. Mai există şi alte elemente la care trebuie sa privim cu atenţie, şi anume costul riscului şi costul resurselor. În eventualitatea unei măriri a dobânzilor la credite, vom asista probabil şi la o mărire a dobânzilor la depozite”, spune Petre Bunescu, directorul general adjunct al băncii. Din februarie, Banca Comercială Română a majorat şi ea dobânzile la creditele în lei şi euro cu 0,5% şi pe cele de la depozite cu 0,8%, însă nu se ştie dacă nu se va mai produce o nouă majorare acum, după semnalul dat de BNR. Bancpost şi Alpha Bank au majorat şi ele dobânzile la depozite, dar deocamdată nu şi pe cele de la credite. Certificatele de depozite de la Alpha Bank beneficiază de dobânzi care ajung la 8% pentru scadenţa la şase luni. Măsura luată de BNR urmăreşte frânarea creditelor, însă analiştii sunt rezervaţi. Ei consideră că euro va rămâne principala monedă pentru împrumuturile ipotecare, finanţările în valută reprezentând acum circa 90% din soldul împrumuturilor. Potrivit bancherilor, creditele ipotecare vor reprezenta principala destinaţie a împrumuturilor pentru populaţie, iar estimările acestora indică un sold la sfârşitul anului viitor de cel puţin opt miliarde de euro, faţă de patru miliarde de euro la sfârşitul anului trecut.
ÎNCREDERE. Banca centrală urmăreşte şi o întărire a leului prin creşterea încrederii investitorilor în moneda naţională. Însă realizarea acestui obiectiv depinde foarte mult de nivelul la care se va situa inflaţia în prima parte a anului. “Contează ca investitorii să vadă că toate autorităţile iau măsuri. Nu este suficient ca reacţia BNR să fie una puternică, este nevoie de o reacţie la fel de puternică din partea Guvernului”, a declarat Mihai Bogza.
Întâmplător sau nu, ieri a avut loc o întâlnire între premierul Călin Popescu Tăriceanu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi ministrul de Finanţe, Varujan Vosganian. Premierul a declarat că “Guvernul va derula în acest an o politică salarială prudentă, fără pomeni electorale, care să nu afecteze inflaţia, însoţită de reducerea cheltuielilor bugetare la unii ordonatori principali de credite, pentru a evita derapajele înregistrate anul trecut”. El a mai arătat că politica economică din 2008 va fi una prudentă.
“Ne propunem ca, împreună cu banca centrală, să avem o politică prudentă, fără pomeni electorale, deşi este un an electoral. Trebuie să menţinem un echilibru între o inflaţie redusă şi un nivel al salariilor corelat cu productivitatea”, a spus Tăriceanu.
Riscurile salariale
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat că presiunea pe moneda naţională va creşte foarte mult dacă salariile vor creşte peste nivelul productivităţii. “Trebuie corelate salariile cu productivitatea, pentru că vedem un pericol major în spirala preţuri-salarii. Ştim din experienţa altor state: când spirala se declanşează este greu de stăpânit, se creează un cerc vicios din care toată lumea pierde”, a afirmat Isărescu. El a salutat intenţia Guvernului de a limita cheltuielile bugetare. “Vom limita cheltuielile bugetare la unii ordonatori principali de credite pentru dotări cu autoturisme, mobilier şi sedii, după ce am văzut derapajele produse anul trecut”, a arătat şeful Guvernului. “Scumpirea creditului va evita posibile excese şi nu va afecta echilibrul economic, iar Guvernul va concentra şi chiar restrânge cheltuielile pe domeniile prioritare, pentru o creştere economică sustenabilă”, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.
daniela.ivan@jurnalul.ro