x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile globale au îngheţat conturi libiene de zeci de miliarde de dolari.

Băncile globale au îngheţat conturi libiene de zeci de miliarde de dolari.

de Daniel Ionaşcu    |    26 Mai 2011   •   09:37

Unele dintre cele mai mari institutii financiare mondiale au inghetat active in valoare de zeci de miliarde de dolari detinute de statul libian, potrivit unui raport secret scurs in presa sI citat de BBC News.

Printre principalele banci implicate in operatiune se afla HSBC, Royal Bank of Scotland, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Nomura si Societe General, Global Witness said.
Societe Generale a inghetat singura 1 miliard de dolari, urmata de banca japoneza Nomura sI cea Bank of New York Mellon cu cate 500 de miliarde de dolari. HSBC a inghetat 292,7 milioane de dolari in 10 conturi sI o suma similara investita intr-un fond speculativ, in vreme ce Goldman Sachs a oprit accesul la 43 de milioane de dolari in trei conutir.

O proportie mult mai mare – 19 miliarde de dolari in total – a fost inghetata de bancile din Orientul Mijlociu sI erau investite de catre Libyan Investment Authority (LIA), fondul suveran instituit de Muammar Ghadafi.

Mai mult, cu aceasta ocazie s-a aflat ca LIA are miliarde de dolari investite in actiuni la mari corporatii precum General Electric, BP, Vivendi si Deutsche Telekom.

Anterior s-a aflat ca fondul suveran are titluri la banca italiana Unicredit, grupul industrial Finmeccanica, dar sI la grupul media britanic Pearson sI compania canadiana de explorare petroliera Verenex.

"E complet absurd ca HSBC sI Goldman Sachs sa se ascunda dupa confidentialitatea clientilor intr-un caz ca asta', spune Charmain Gooch, director al organizatiei non-guvernamentale Global Witness.
Ghaddafi a pus bazele Autoritatii Libiene de Investitii (LIA) in 2006 sI intre timp a ajuns sa aiba active de 70 de miliarde de dolari. LIA este al 13-lea fond suveran din lume ca marime, potrivit Sovereign Wealth Fund Institute.
La inceputul lunii UE a extins sanctiunile economice impotriva Libiei prin includerea LIA sI a bancii centrale a acestui stat. Aceasta detine sI ea actiuni la Unicredit. Anterior a inghetat bunurile liderului Muammar Ghadafi sI ale familiei sale.

×
Subiecte în articol: libia muammar gaddafi