Băncile de pe Wall Street obţin profituri "supraponderale" din tranzacţiile cu Federal Reserve, banca centrală americană, ceea ce ridica semne de întrebare cu privire la negocierile dintre aceasta şi partenerii privaţi ai acesteia, transmite Financial Times.
Fed a devenit unul dintre cei mai mari jucători de pe Wall Street în perioada crizei financiare, cumpărând volume uriaşe de active pentru a stabiliza pieţele. În anumite cazuri, precum piaţa activelor ipotecare, Fed este cel mai mare cumpărător de obligaţiuni. Totuşi banca centrală nu este un jucător tipic, deoarece pentru a se conforma principiilor de transparenţă, instituţia îşi anunţă anticipat intenţia de a prelua anumite tipuri de active. Barclays transmite clienţilor informaţii privind bilanţul Fed, detaliind structura portofoliului de active şi cota de piaţă a acesteia pe anumite segmente.
Un fost oficial al Trezoreriei Statelor Unite şi al Fed a afirmat că "toţi îi fac la buzunare", referindu-se la banca centrală. Barney Frank, preşedintele comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanţilor, consideră şi el că profiturile băncilor din tranzacţiile cu statul ar putea fi "preţul care trebuie plătit pentru stabilizarea sistemului financiar."
Larry Fink, directorul companiei de administrare de active BlackRock, a descris profiturile obţinute pe Wall Street din astfel de operaţiuni drept "luxoase", şi a precizat că reflectă capacitatea băncilor de a profita de ocazie.
Citește pe Antena3.ro