x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile reiau creditarea ipotecară

Băncile reiau creditarea ipotecară

de Daniela Ivan    |    18 Feb 2010   •   00:00

Băncile se aşteaptă la relaxarea condiţiilor la creditele ipotecare şi spun că solicitările corporaţiilor pentru credite pe termen scurt par să fi atins punctul minim.

Acestea sunt concluziile unui sondaj realizat de BNR în rândul primelor 10 bănci după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei, că cererea de credite ipotecare s-a menţinut în ultimele trei luni ale anului trecut aproximativ la acelaşi nivel din trimestrul anterior. "Situaţia economică incertă şi evoluţia pieţei imobiliare alimentează caracterul preventiv al populaţiei. Pentru primul trimestru din acest an, aşteptările băncilor rămân în teritoriul pozitiv, dar se situează pe o pantă descrescătoare", se arată în raportul BNR.

Pe de altă parte, cererea de credite pe termen scurt din partea corporaţiilor ar putea să fi atins minimul în ultimul trimestru din 2009, însă în cazul IMM tendinţa descrescătoare va continua şi în primul trimestru din 2010, mai pronunţat pentru creditele pe termen lung, potrivit sondajului BNR. "În structură, primele semnale pozitive provin dinspre corporaţii. Cererea de credite pe termen scurt din partea acestora ar putea să fi atins minimul în trimestrul patru 2009. În cazul IMM-urilor, tendinţa descrescătoare continuă, uşor mai pronunţat în cazul creditelor pe termen lung. Băncile anticipează că cererea de credite pe maturităţi îndelungate se va reduce şi în trimestrul unu 2010", se mai arată ân raportul BNR.

×
Subiecte în articol: redactie