x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani buni din obligatiuni

Bani buni din obligatiuni

13 Feb 2004   •   00:00

Imprumuturile de la populatie sunt avantajoase.

Primariile au inceput sa modernizeze strazile, scolile, retelele de alimentare cu apa sau partiile de schi pe bani imprumutati de la populatie sau firme. VALI BLANARU

Realizarea acestor proiecte a fost posibila prin emiterea de obligatiuni municipale. De regula, banii imprumutati de primarii de la populatie si firme sunt returnati in transe prestabilite, la date fixe, iar dobanda este fluctuanta si se plateste trimestrial sau semestrial. Obligatiunile sunt sigure, deoarece gardul de indatorare (imprumut+dobanda si comisioane) nu poate depasi 20% din veniturile anuale ale primariei. Astfel se elimina riscul incapacitatii de plata. Dupa ce toate obligatiunile au fost vandute (inchiderea emisiunii), acestea sunt listate la bursa si se pot vinde in orice moment, dar cu un castig mai redus.

Dobanzi avantajoase Si pentru populatie acest tip de investitie este foarte avantajos, deoarece veniturile obtinute din dobanzi nu sunt impozitate. Aceste castiguri nu sunt tocmai de lepadat: dobanda este calculata ca medie intre dobanzile de pe piata interbancara la care se adauga 1,7-2 puncte procentuale. In acest fel, dobanda este mai mare decat cea obtinuta in cazul depunerii banilor la banca sau a investirii in certificate de trezorerie. Primariile sunt avantajate si ele de dobanda variabila pe care o platesc pentru obligatiuni. Formula de calcul a dobanzii, enuntata mai sus, avantajeaza si primariile care platesc mai putin cu 5%-6% decat daca ar fi luat un credit bancar. Cu cat valoarea emisiunii este mai mare, iar timpul de restituire a banilor mai indelungat, costurile se reduc. Primariile pot alege data la care ramburseaza imprumutul in functie de incasari.

Castiguri Ultima emisiune de obligatiuni a fost emisa de primaria Targu-Mures. Aflata deja la al doilea imprumut de genul acesta, primaria a reusit ca sa imprumute 30 de miliarde de lei in mai putin de o ora. In primul trimestru, cei care au cumparat obligatiuni Targu-Mures vor primi o dobanda de 21%. In prezent, dobanda la plasamentele bancare pe trei ani este de numai 14,5%-16%.

Si bancile vor lansa obligatiuni inceput sa fie urmat de societati comerciale si chiar si de banci. Gheata a fost sparta de societatea de constructii Impact Bucuresti, care a imprumutat 49,8 miliarde de lei pentru finantarea unui proiect rezidential in Constanta. Doua banci au anuntat deja ca vor lansa obligatiuni. Raiffeisen Bank va emite obligatiuni in limitele a 75% din capitalul social, banii urmand a fi folositi pentru acordarea de credite. Si BRD a anuntat ca va imprumuta 1.500 miliarde de lei pe o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani.

×
Subiecte în articol: economic obligatiuni