x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani europeni pentru firmele mici.

Bani europeni pentru firmele mici.

de Daniela Ivan    |    19 Mai 2011   •   14:56

Firmele mici si mijlocii, asa numitele IMM, au la dispozitie 7 programe pe mai multe axe prioritare, prin care se pot finanta din banii europeni. " In perioada aprilie-iunie 2011 se primesc proiecte la POS CCE, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, pe patru axe prioritare, care cuprind noua operatiuni finantabile, a declarat Victor Grigore, managing partener la o firma de consultanta". Acesta a mai spus ca cele patru axe se refera la investitii productive pentru cresterea competitivitatii, la promovarea inovarii in cadrul firmelor, la sustinerea tehnologiei informatiei si la valorificarea resurselor regenerabile.

Un alt program care va incepe curand este POSDRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) care va cuprinde trei axe, respectiv acces la educatie si formare profesionala, corelarea invatarii pe tot parcursul vietii si promovarea incluziunii sociale.

Si pe POR ( Programul Operational Regional) se vor deschide trei noi directii, imbunatatirea infrastructurii sociale, sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri si promovarea turismului. Aceste programe se adauga la altele mai vechi, la care IMM pot apela, cum ar fi START sau stimularea dezvoltarii microintreprinderilor.

O alta facilitate la care pot apela firmele mici si mijlocii este desfasurarea activitatii intr-un parc industrial. " In tara exista 49 de parcuri industriale, construite fie de autoritatile locale, fie de operatori privati, fie intr-un parteneriat mixt, dar care isi desfasoara activitatea dupa OG nr.65/2001", a declarat Vali Basciu, sef serviciu in Ministerul Administratiilor si Internelor. Parcurile ofera o serie de facilitati, acces la infrastructura de transport, costuri reduse de instalare si operare, scutire de la plata impozitelor pe cladiri si terenuri etc. Declaratiile au fost facute la conferinata Oportunitati de dezvoltare pentru IMM-uri, organizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

×