x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Baronii băncilor

Baronii băncilor

02 Sep 2009   •   00:00

Directorii de top ai primelor 10 bănci salvate de poporul american prin infuzia de bani de la Trezorerie s-au îmbogăţit cu 90 de milioane de dolari în acest an deoarece în urma creşterii pe bursă a acţiunilor, potrivit unui studiu citat Reuters.

Studiul, intitulat "Baronii salvaţi ai Americii" a fost realizat de Institutul pentru Studiul Politicilor din Washington.
"Nu numai că aceşti executivi nu suferă foarte mult din cauza crizei, dar ei ar putea primi mari avantaje datorită creşterii în valoare a acţiunilor lor", spune Sarah Anderson, autorul principal al raportului.

DE 85 DE ORI MAI MULT DECÂT SUPRAVEGHETORII
Raportul mai arată că 160.000 de oameni au fost daţi afară de la primele 20 de instituţii financiare care au primit bani publici. Directorii executivi ai acestor companii au fost plătiţi, în medie, de 85 de ori mai mult decât directorii de la Securities and Exchange Commission (Comisia de Valori Mobiliare a SUA ­ n.r.) şi Federal Deposit Insurance Corp (Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor ­ n.r.), potrivit raportului.

Raportul subliniază practicile de compensare a băncilor Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America şi Citigroup şi vine în momentul în care Wall Street-ul este foarte criticat pentru că nu a reuşit să oprească hemoragia de bonusuri după ce s-au împrumutat miliarde de dolari de la plătitorii de taxe.

Goldman Sachs, JP Morgan şi Morgan Stanley au plătit înapoi banii împrumutaţi, însă Bank of America şi Citigroup nu şi-au dat înapoi cele câte 45 de miliarde de dolari luate. Goldman şi Morgan au împrumutat câte 10 miliarde de dolari, iar JPMorgan a luat 25 de miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: economic