x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu ameninţă: "România nu este dispusă să plătească lăcomia băncilor străine"

Băsescu ameninţă: "România nu este dispusă să plătească lăcomia băncilor străine"

de Daniela Ivan    |    24 Noi 2011   •   07:40
Băsescu ameninţă: "România nu este dispusă să plătească lăcomia băncilor străine"



Presedintele Basescu a atentionat statele din Uniunea Europeana ca Romania nu este dispusa sa plateasca lacomia bancilor straine. "Vreau sa cred ca anuntul Bancii Centrale a Austriei privind scaderea fluxurilor de capital catre statele din zona non-euro a fost o eroare sau o neintelegere a efectelor", a declarat Traian Basescu, in fata mai multor sefi de banci austriece, prezenti la conferinta ''Analysing Romania's future economic potential'', organizata de grupul ''The Economist''.

Presedintele a spus clar si raspicat ca bancile statelor europene au obtinut "profituri uriase" in Romania, iar daca se pregatesc sa o lase nefinantata in criza este "lipsa de fair play". “ Sa nu uitam ca privatizarea sistemului bancar a fost conditie pentru intrarea in Uniunea Europeana', a mai spus seful statului. Acesta a adaugat ca nu vrea sa creada ca statele venite mai tarziu in UE vor fi puse sa plateasca "lacomia" bancilor.

Bancherii il contrazic pe presedintele Basescu si spun ca tarile mai vechi din UE au aceleasi interese ca si Romania. Decizia Bancii Centrale din Austria potrivit caruia bancile austriece ar trebui sa isi reduca liniile de finantare acordate subsidiarelor din Europa de Est nu va afecta Romania, a declarat Steven van Groningen, presedintele si CEO al Raiffeisen Bank Romania. Acesta a catalogat declaratiile lui Basescu drept speculatii. " Vorbim mai mult despre speculatii. A fost publicat un comunicat de presa, cu un continut destul de vag. Din punctul nostru de vedere, nu va exista o consecinta asupra Romaniei. Este o situatie care tine de bancile individuale. Nu cred ca sugestia este o eroare si nu stim care vor fi consecintele, daca acestea vor exista", a afirmat Steven van Groningen, prezent la conferinta ''The Economist''.

Presedintele BCR, Dominique Bruynseels, a declarat ca este nevoie de o gindire comuna a reglementatorilor, bancilor si investitorilor. " Acum este nevoie de calm, in ciuda informatilor din partea autoritatilor austriece si a reactilor oficialilor locali, este nevoie de colaborare".

Si reprezentantul BNR la eveniment, Cristian Popa, a declarat ca Romania nu risca pe termen scurt o scadere a expunerilor bancilor cu capital strain."Nu vad un risc pe termen scurt de scadere a expunerilor. Mai degraba riscul va fi de crestere mult mai lenta a finantarilor", a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. Acesta a explicat ca expunerile bancilor mama pe Romania sunt concentrate in principal pe capitalul social, care nu poate fi retras, iar linilile de finantare sunt intangibile pana la scadenta. Viceguvernatorul BNR a mai spus ca Banca Nationala a Romaniei are acelasi interese cu celelalte banci nationale ale tarilor din UE. " Scenariul, putin probabil, al unei scaderi a expunerilor, bancile mama vor afecta climatul de afaceri al sucursalelor, care se va resimtii in bilanturile institutiilor locale, si nu vor putea beneficia de aportul lor la rezultatele grupurilor, desi au mizat si au investit semnificativ in regiune".

×