x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE: Două din cinci bănci încă nu conştientizează că vor exista credite toxice

BCE: Două din cinci bănci încă nu conştientizează că vor exista credite toxice

07 Mai 2021   •   08:02
BCE: Două din cinci bănci încă nu conştientizează că vor exista credite toxice

Aproximativ 40% dintre băncile din zona euro încă nu conştientizează că s-ar putea confrunta cu defaulturi în rândul clienţilor cauzate de pandemie şi încă speră că vin vremuri mai bune sau încearcă să ascundă problemele sub covor, spune Andrea Enria, oficial BCE.

Enria, preşedintele consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene.

De când au fost impuse măsurile de lockdown anul trecut, BCE a cerut băncilor să identifice eventualele pierderi şi să aloce suficiente resurse pentru a le absorbi, oferind în acelaşi timp mai mult spaţiu de manevră în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor de capital şi de lichiditate pentru a le ajuta în acest proces. Enria a spus că majoritatea băncilor din zona euro gestionează creditele neperformante în mod corespunzător, însă „două din cinci“ încă nu depun suficient efort, spre exemplu prin faptul că nu identifică din timp ce împrumuturi au risc mai mare de default.

„Aproximativ două din cinci bănci au lacune semnificative în ceea ce priveşte aşteptările noastre“, spune Enria, preşedintele consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene.

Chiar dacă economia a scăzut anul trecut, băncile din zona euro au raportat o scădere a creditelor neperformante din bilanţurile lor, situaţie la care au ajutat garanţiile guvernamentale, moratorii privind plăţile şi schemele de descărcare a activelor cu probleme.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: credite